Недомислие на просветното министерство предизвика недоволството на родители и учители.

...
Недомислие на просветното министерство предизвика недоволството на родители и учители.
Коментари Харесай

Защо тази година междусрочната ваканция е само един ден?

Недомислие на просветното министерство провокира недоволството на родители и учители. Тази година междусрочната почивка е единствено един ден - на 5 февруари, вторник. Учениците обаче са на учебно заведение на 4 февруари, понеделник, и по този начин вместо дружно с уикенда да имат три почивни дни, ваканцията се раздира.

Всичко стартира, когато предходната година при правенето на образователния график стана ясно, че образователните дни за първия период не стигат. Първоначално министерството реши 2 януари да е образователен ден.

След неодобрение на родители той беше даден като почивка, само че образователен стана 4 февруари, който до тогава дружно с 2, 3 и 5 февруари оформяше четири почивни дни като междусрочна почивка, съобщи Българска национална телевизия. Така в този момент учениците ще учат в понеделник, а ще почиват във вторник.

Снежана Иванова, родител: " Щеше да бъде по-добре и мисля, че нямаше да бъде огромен проблем, в случай че на 4-и е междусрочната, да се обединят. Прекъсва се и е доста неловко за родителите, а и за децата - един ден на учебно заведение, един ден - у дома ".

Просветният министър Красимир Вълчев изясни през днешния ден, че тази година са имали доста дребна маневреност за ваканциите, защото имало доста празници и почивни дни. Освен това в разпоредба на министерството било заложено двата периода да са равни.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: " Това, което можем да създадем за идната година, е смяна в нормативен акт и двата периода да не са наложително равни като дни, с цел да не се постанова този почивен ден да бъде във вторник, сряда или четвъртък. За тази година е късно, графикът не може и не би трябвало да бъде променян, защото се утвърждава преди началото на образователната година ".

Директори и учители предизвестиха за казуса с неудачния вторник още при започване на образователната година.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР