Недекларираният труд лишава не само от трудови и осигурителни права,

...
Недекларираният труд лишава не само от трудови и осигурителни права,
Коментари Харесай

Главната инспекция по труда организира форум за превенция на трудовия травматизъм в град Ловеч

„ Недекларираният труд лишава освен от трудови и осигурителни права, той е рисков за здравето ", сподели инж. Екатерина Асенова, изпълнителен шеф на ИА „ Главна ревизия по труда " (ИА ГИТ), по време районната работна среща за област Ловеч „ Прибери се вкъщи след работа! Там някой те чака. " Събитието се организира в Дом „ Преслав " в града. На него участваха регионалният шеф Виктор Стойчев, представители на обществените сътрудници и на работодателите от региона.

Инж. Асенова благодари на всички присъстващи за ангажираността им към тематиката за сигурността на труда, като означи, че разчита на всеки от тях посланията от срещата да доближат до служащите и чиновниците, от които зависи да съблюдават разпоредбите и да работят безвредно. Тя добави, че недекларираният труд също способства за трудовите злополуки. „ Той основава неустановеност у служащите, излага ги на стрес, изтощеност, бърнаут, влошено здраве и натоварване поради късите периоди за осъществяване на поставените задания, изключителния труд и неналичието на отмора ", изясни изпълнителният шеф на ИА ГИТ. От началото на годината по данни на Главна ревизия по труда смъртните злополуки в резултат на инфаркт и инсулт са 19 броя.

Инж. Александър Борисов, шеф на отдел „ Анализ на контролната активност " в ИА ГИТ, прегледа главните аргументи за трудовите злополуки като неспазване на разпоредбите за безвредна работа; непровеждане на инструктажи и обучения; незадоволителна подготовка и правоспособност; неизползването на персонални защитни средства; неналичието на уместно съоръжение и други.

За 2023 година Дирекция „ Инспекция по труда " със седалище Ловеч (ДИТ Ловеч) е направила 1217 бр. инспекции в 923 бр. предприятия с 15 491 бр. служащи и чиновници в тях. Констатирани са 5463 бр. нарушавания. От тях 3205 бр. засягат здравословните и безвредни условия на труд, а 2234 бр. са свързани с реализирането на трудовите правни отношения. При инспекциите в област Ловеч са открити 68 служащи, полагащи труд без подписан писмен трудов контракт през предходната година.

Инспекторите по труда от ДИТ Ловеч са взели участие в следствието на 10 броя трудови злополуки през 2023 година, една от които е със смъртен излаз.

Националната акция „ Прибери се вкъщи след работа! Там някой те чака. " започва през месец февруари 2024 година по самодейност на Инспекцията по труда и се провежда с поддръжката на Министерството на труда и обществената политика. Предстои организирането на районни конференции и в други регионални градове в страната.

Презентациите от форума са налични на:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР