Нечистотиите от отходната тръба на Синеморец от години се изливат

...
Нечистотиите от отходната тръба на Синеморец от години се изливат
Коментари Харесай

Параграф 22 в Синеморец: Защо пречиствателните съоръжения не работят

Нечистотиите от отходната тръба на Синеморец от години се изливат непосредствено в морето. Тръбата съществува от към 20 години, от 2008 година има възбрана за потреблението й. Забраната е доказана от няколко институции, постановат се административни наказания. Въпреки това казусът явно не може да откри позволение. Какво се случва в морската община и за какво от десетилетие казусът се трансферира сред държавната и общинската власт?

Кметът на община Царево инж. Георги Лапчев съобщи в предаването " Здравей, България " по NOVA, че за възбраната е схванал преди 4-5 дни от ДНСК. Той твърди, че тръбата не може да бъде отстранена, тъй като страната не е намерила метод да подкрепи общините за построяването на пречиствателни уреди.

" Екоминистерството ни глоби всяка година ", разяснява той. " Но общината се намира в Параграф 22, тъй като тези, от които зависи да се случи нещо, ни санкционират за това, че то не се е случило. "

" Единственият верен метод за решение на казуса е държавно финансиране. Не е по силите на нито една община да направи сама една пречиствателна станция, защото това коства към 10-15 милиона лева В Синеморец живеят непрекъснато към 100-200 души и общината не може да кандидатства по никакви ограничения за финансиране ", уточни още той.

По думите на Лапчев в случай че тръбата бъде спряна, отходните води ще потекат по улиците на селото и ще се стигне до още по-грандиозен проблем. Освен това съгласно него общината към този момент е правила план за пречиствателно оборудване, който не е получил утвърждение. Причината е, че попада в рамките на естествен парк, което автоматизирано постанова тежести и попречва приемането на позволение за създаване.

Общината няма потребен ход към този миг, заключи кметът.

Същевременно в студиото на NOVA арх. Влади Калинов, шеф на отдел ДНСК, разяснява следното: „ Сагата стартира през далечната 2001 година, когато е получено позволение за построяването на пробен пречиствателен модул. 2008 година той към момента не е въведен в употреба, само че е предаден на ВИК. Не знам за какво досега общинската администрация не е направила опит да пусне това пречиствателно оборудване. Каквото и да е пречиствателното оборудване, то ще е по-добро в сравнение с изтичане на водите в морето. "

Изпратен е сигнал до Министерството на околната среда и горите, които преди години са отпуснали средства по програма  ПУДООС за създаване на пречиствателната станция., само че в тази обстановка е забавно какво решение може да бъде открито, освен това в къси периоди. 

Необходимо е да се откри истината за какво пречиствателната станция съществува като постройка, само че оборудванията не работят.

 

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР