Небитовите потребители на електроенергия, които от 1 октомври трябва да

...
Небитовите потребители на електроенергия, които от 1 октомври трябва да
Коментари Харесай

Потребителският съвет към ЧЕЗ: Опитът и надеждността на доставчика ще гарантират спокойствие на клиентите на свободен пазар

Небитовите консуматори на електрическа енергия, които от 1 октомври би трябвало да излязат на свободен пазар, нямат задоволително информация и мъчно се ориентират в стъпките, процесите и многообразието от снабдители, считат членовете на Потребителския съвет към ЧЕЗ България.

Това основава учредения за терзание от използването на неточни практики и измами от нелоялни търговци, предизвестиха участниците в съвета на съвещание на 18 септември, в което се включиха водещи експертни и потребителски организации.

Тодор Матев, шеф „ Продажби на дребно “ в „ ЧЕЗ Електро България “ АД, в детайли разказа процеса на промяна на снабдител. Специално внимание той отдели на спецификата – какви документи би трябвало да бъдат готови и в какви периоди да бъдат подадени. Въз основа на досегашния опит бяха прегледани главните опасности и бяха препоръчани 10 правила за сполучливо прекосяване на свободен пазар.

„ Клиентите в Западна България, които не са избрали собствен търговец на свободен пазар след 1 октомври, няма да останат без електрическа енергия. ЧЕЗ Електро ще продължи да ги доставя по служебно избрани от сдружението цени, отговарящи на условията на бизнеса за усъвършенстване на разноските за електрическа енергия. ЧЕЗ Електро е постоянен и предан сътрудник, който към този момент 13 години дава отговор на потребностите на клиентите си, както на контролиран, по този начин и на свободен пазар “, акцентира Тодор Матев.

„ При избор на снабдител клиентите не би трябвало да бързат, а деликатно да прегледат другите предложения. Цената не е единственият фактор за взимане на решение. Не по-малко основни са сигурността на доставката, методът на заплащане, материално-техническата обезпеченост за обслужване на клиентите “, съобщи Емил Георгиев, ръководител на Федерацията на потребителите в България.

Владимир Дичев, изпълнителен шеф на „ ЧЕЗ Трейд България “ ЕАД, акцентира смисъла на огромните европейски енергийни пазари за установяване на борсовата цена на електрическата енергия в България. Влиянието на тези пазари дава отбрана на крайните клиенти против внезапни ценови промени. ЧЕЗ Трейд е първият лицензиран търговец на електрическа енергия в България от 2005 година

Потребителският съвет е основан през 2013 година като съвещателен орган, който да проучва и преглежда практиките, касаещи крайните битови клиенти на електрическа енергия пазар. Негови членове са Българска национална асоциация Активни консуматори, Федерация на потребителите в България, Независим съюз на потребителите в България, Институтът за енергиен мениджмънт, Европейски потребителски център, Валентин Колев, декан на Факултета по електротехника към ТУ София, както и по един представител на лицензираните компании на ЧЕЗ в България – ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро.

Пресцентър на ЧЕЗ България
е-mail:

ЗА КАКВО ДА съдебна експертиза ВНИМАВА ПРИ ИЗБОР НА ТЪРГОВЕЦ
Проверете деликатно изискванията на офертата и контракта. Не бързайте да подписвате. Обърнете внимание какъв е срокът на контракта и изискванията за прекратяването му, има ли опция за смяна на цената, има ли условия за поръчителство на заплащането, скрити такси и други. Сравнете цените. Те могат да бъдат закрепени или променливи. Попитайте дали в тях са включени разноските за балансиране, такса „ обвързване към обществото “ и други. Получаването на месечна фактура. Информирайте се за това дали ще получавате хартиена и/или електронна и какви детайли/ приложения за обектите ще съдържа тя. Проверете периодите за заплащане. Обърнете внимание дали те не са едвам 3-5 дни, което ще Ви тормози. Попитайте дали дават опция за разсрочване, в случай че имате усложнения с покриването на отговорностите. Поинтересувайте се какви са методите на заплащане. Възможно е те да бъдат прекомерно лимитирани и да доведат до спомагателни разноски. Попитайте с какви канали за обслужване разполага търговецът . Важно е да разберете дали той има мрежа от центрове/офиси за клиенти, прът център, на който можете да се свържете когато и да е, корпоративен уебсайт. Посетете ги авансово. Необходимо е да познавате търговеца. Потърсете авансово информация за него от публични или самостоятелни източници. Поискайте мнение от прочут, който към този момент има контракт с него. Обърнете внимание на надеждността и финансовата непоклатимост на доставчика. Фиксирането на цената по контракта с клиента изисква опит, висока ликвидност и достъп до пазара на едро от страна на търговеца. Проучете с какъв капитал разполага търговецът и на кои пазари на едро взе участие. Не се доверявайте на всеки, който се показва за чиновник на търговец. Поискайте представителят на търговеца да се разпознава. Не е изключено измамници да се показват за търговци на електрическа енергия. Защитени ли са персоналните ви данни. Поинтересувайте се дали търговецът съблюдава Регламента за отбрана на персоналните данни и дали има потенциала и опита да обезпечи отбрана на персоналната Ви информация.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР