Неандерталците са имали по-възрастни майки и по-млади бащи в сравнение

...
Неандерталците са имали по-възрастни майки и по-млади бащи в сравнение
Коментари Харесай

Неандерталците са имали по-възрастни майки и по-млади бащи

Неандерталците са имали по-възрастни майки и по-млади татковци в съпоставяне със актуалните хора, откри проучване на учени от мрежата на института "Макс Планк ", заяви електронното издание "Медикъл експрес ".

Когато предшествениците на актуалните хора напуснали Африка преди 50 000 години, те срещнали неандерталците. В резултат на тази среща неандерталците съдействали за към два % от генома на днешното неафриканско население. Учени от университета в Орхус, Дания, деКод Дженетикс от Исландия и института "Макс Планк " за еволюционна антропология в Лайпциг, Германия, организираха най-обхватния до момента разбор на данни от 27 566 исландци, с цел да открият кои елементи от нашия геном съдържат ДНК от неандерталците и каква е ролята й в актуалния човек.

Всеки човек от неафрикански генезис има към две на 100 от ДНК на неандерталците, само че другите хора носят в себе си разнообразни елементи неандерталска ДНК. Учените възстановили към 38 на 100 от генома на неандерталците, като употребявали 14 милиона фрагмента от ДНК на неандерталци.

При съпоставяне на неандерталска ДНК с геном на неандерталец и на денисов човек, проследен в института в Лайпциг, учените открили, че неандерталското население, което се е смесило със актуалните исландци, наподобява повече на неандерталците, открити в Хърватия, в сравнение с тези, открити в Русия.

Неочаквано учените разкрили още, че исландците носят следи от ДНК на денисовия човек, за която до неотдавна се смяташе, че участва само при източноазиатците и у популацията на Папуа Нова Гвинея. Възможно е предшествениците на неандерталското население да са се смесили със модерни хора, които преди този момент са били смесени с денисовия човек.

Във всяко потомство родителите предават своята ДНК на децата си и е известно, че възрастта на всеки от родителите въздейства мощно върху типовете разновидности, които минават в поколението. "Като сравнихме генетичните разновидности във фрагментите от неандерталска ДНК със съответните фрагменти от модерна човешка ДНК, установихме, че междинният неандерталец имал по-възрастна майка и по-млад татко в съпоставяне със актуалните хора ", споделя водещият създател на проучването Лауриц Сков, откривател от университета в Орхус и института "Макс Планк " по еволюционна антропология.

Изследователите демонстрират, че неандерталската ДНК оказва едва въздействие върху здравето и външния тип на актуалния човек. Малкото случаи, при които неандерталската ДНК има влияние върху исландците, сочат леко занижен риск от развиване на рак на простата, слаба наклонност за по-нисък растеж и малко по-бързо време на съсирване на кръвта, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР