“Не знам защо Демократична България“ са си присвоили правото да

...
“Не знам защо Демократична България“ са си присвоили правото да
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Всеки български гражданин трябва да има право на избор как да гласува



“Не знам за какво „ Демократична България “ са си присвоили правото да дават оценки на останалите политически обединения. Всеки да си знае мястото. Българска социалистическа партия е задоволително солидна групировка, която е най-последователната в този парламент, а и освен. Това, че не им изнасят на една или друга политическа групировка нашите позиции е техен проблем. Като приказваме за позициониране е нелогично да се причислява Българска социалистическа партия към статукво с ГЕРБ и Движение за права и свободи, тъй като водачите на Демократична България бяха в държавно управление с ГЕРБ, а ние в никакъв случай не сме били. “ Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин в ефира на БТВ.
„ Въпросът за това по какъв начин е протекло съвещанието на Правна комисия е към ръководителя на комисията от ГЕРБ и болшинството в ГЕРБ. Оттук-нататък работата по ИК ще си върви по разпоредбите. Най-вероятно другата седмица ще стартира работата по него. Нямаше потребност да се търси привършване на работата по ИК в 1 съвещание, тъй като се сътвори усещането, че надали не има някакво бързане. Удовлетворен съм, че се извърши това, което поставихме като условия. Ние сме за връщането на хартиената бюлетина – редом с машинното гласоподаване. Но дружно с това би трябвало да дадем спомагателни гаранции за честността на вода с хартия. Тези гаранции ги даваме с няколко значими неща – премахването на тъмната стаичка и слагането на паравани, които да изключат опцията за снимане на бюлетината. Вторият детайл е видео снимането “, заключи Вигенин за детайлите към измененията в изборното законодателство.
По думите му честността на изборите би трябвало да се подсигурява от това, че всяка партия показана в Народното събрание има своите представители в секционните комисии, а не от публичния съвет. „ И сътрудниците от Демократична България и Политическа партия вместо да се чудят да ни обвинят – да се концентрират върху това да имат готови членове и наблюдаващи в секционните комисии. Има изцяло демократични страни в Европейски Съюз, които въобще не вършат гласоподаване в чужбина. Ние не сме срещу машинното гласоподаване, а сме за правото на избор “, сподели още зам.-председателят на Народното събрание.
Според него най-важното в един избирателен развой е доверието на жителите. „ Начинът, по който до момента функционираше този развой докара до нарушено доверие. А пазаруването на гласове не може да бъде нарушено през метода на гласоподаване. Не знам за какво сътрудниците считат, че пазаруването на гласове е допустимо единствено, когато се гласоподава на хартия. На последните 2 избора се оказа, че дилърите на гласове образоваха хората, на които се заплаща “, добави той и акцентира, че пазаруването на гласове може да се реши посредством дейна работа на Министерство на вътрешните работи.
„ Желанието ни да върнем гласуването и с бюлетина е обвързвано с желанието ни всеки български жител да има правото на избор по какъв начин да гласоподава. Кои са Политическа партия и Демократична България, че да ни слагат условия? Значи, когато бяхме в коалиция с тях – те гласоподаваха с ГЕРБ и Движение за права и свободи няколко пъти по външнополитически значими въпроси, а в този момент гласоподават дружно с тях за изпращането на оръжия. Трябва да има известно усмиряване на ситуацията, с цел да си приказваме за действителните проблеми на хората “, разяснява социалистът за желанието на Българска социалистическа партия да се даде избор на хората по какъв метод да гласоподават.
В умозаключение Кристиан Вигенин изрази подозрение, че с дейностите си Политическа партия и Демократична България демонстрират, че се готвят за избори.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР