Не всеки ден председателят на Европейската комисия пътува като придружител

...
Не всеки ден председателят на Европейската комисия пътува като придружител
Коментари Харесай

Китай посреща двама лидери от Европа

Не всеки ден ръководителят на Европейската комисия пътува като " компаньон " на водач на страна - членка на Европейски Съюз. Не всеки ден обаче дестинацията е Китай, където погледите на европейския хайлайф ще са ориентирани тази седмица.

Китайският президент Си Цзинпин първо посети съветския си сътрудник Владимир Путин, по-късно одобри испанския министър председател Педро Санчес. Двете начинания в миг, когато Пекин пробва да сътвори чувство за повишената си дипломатическа тежест (все по-голямо въздействие и върху Близкия изток, и върху Русия), бяха подготовка за по-трудния диалог.

А той следва в четвъртък. Тогава Си ще беседва с ръководителя на еврокомисията Урсула фон дер Лайен и с френския президент Еманюел Макрон. Според Елисейския замък последният предложил на Фон дер Лайен да посети с него Китай от 5 до 7 април, откакто личните му едностранни начинания с Русия (и тези на немския канцлер Олаф Шолц към азиатския колос предходната година) провокираха рецензии.

Войната в Украйна ще е съществена тематика в тези диалози. Покрай нея обаче ще се разискват комплицираните връзки сред Китай и Европа в миг, когато Пекин се нуждае от по-голямо схващане в някои западни страни поради изострящото се съревнование с Вашингтон. За Китай е значимо да опита да убеди европейските си събеседници: бизнесът би трябвало да продължи както преди.

Това няма да е последната среща в дипломатическата поредност на Си, който предходната есен одобри и Шолц, и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел; другата седмица ще беседва с Жозеп Борел, ръководителя на европейската дипломация, а диалог с украинския държавен глава Володимир Зеленски към момента не е изцяло изключен.

Зад тези дипломатически совалки се крие търсенето на отговор на два въпроса: какъв брой значим е Китай за края на войната в Украйна и какви връзки да има Европа с него?

Връзките на Европа и Китай остават комплицирани. От една страна, западни водачи подлагаха на критика Пекин, че стои по-близо до Москва в позицията си за войната в Украйна макар " неутралитета ", който разгласи.

От друга, миналата година на спор и напрежение не трансформира мястото на азиатския колос като един от водещите търговски сътрудници на блока, дружно със Съединените щати, Англия и Швейцария. И към 2022 година остава на трето място като дестинация за експорт и на първо - като максимален вносител на артикули в блока. Европейски Съюз желае задълбочаване посредством по-голям достъп до китайския пазар, който остава в огромна степен затворен за европейски и други компании, само че в това време се пробва да отбрани стратегически производства от китайски надзор.

Европейският съюз настойчиво дава разнопосочни сигнали и покачва залога на срещата.

Посещението на Фон дер Лайен бе доказано малко след като тя съобщи в тирада пред института " Меркатор ", че връзките сред Европейския съюз и Китай са станали доста обтегнати и че бъдещето им може да зависи от позицията за войната в Украйна.

" Начинът, по който Китай продължи да взаимодейства с войната на Путин, ще бъде решаващо за това по какъв начин ще продължат връзките сред Европейски Съюз и Китай ". Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

В тирада преди визитата тя изясни, че е належащо Европейски Съюз по едно и също време да прояви повече храброст и да търси способи за понижаване на риска в дипломатически и стопански проект, до момента в който Китай става по-репресивен вкъщи и по-уверен - в чужбина. Пекин реагира: посланикът му в ЕС каза, че е " малко отчаян ", тъй като в речта неправилно се тълкували китайските позиции и политики.

" Който и да е написал тази тирада за президента Фон дер Лайен, въобще не схваща Китай или преднамерено е изопачил китайските позиции ". Фу Кон, дипломат на Китай в Европейския съюз.

Фон дер Лайен загатна и че Брюксел може да приключи опитите за възкръсване на Всеобхватното капиталово съглашение от 2020 година Постигнато в края на годината, то се оказа замразено от Европейския парламент месеци по-късно, след като на евродепутати (включително български) бяха наложени наказания от Пекин.

" Трябва да признаем, че светът и Китай се трансформираха през миналите три години и да преоценим Всеобхватното съглашение за вложения в светлината на по-общата ни тактика за Китай ", сподели тя.

Дни преди визитата висшият представител на Европейския съюз във външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел изключи възможността Китай да бъде медиатор в решаването на спора в Украйна, защото не прави разлика сред агресор и жертва. Самият Борел посети Пекин идната сряда, след диалозите на Фон дер Лайен. Според него обаче Китай може да бъде, в случай че не медиатор, то най-малкото да подкрепи мира, като употребява " огромното си въздействие върху Путин ".

Сънародникът му и съпартиец Педро Санчес - испанският министър председател, при който той бе външен министър за година и половина (преди да стане първи посланик на ЕС) - посети Китай предходната седмица и изрази по-голям оптимизъм, че позицията на Китай за спора в Украйна може и да даде плодове.

Френският президент Еманюел Макрон, който за последно бе в Китай през есента на 2019 година, е изправен пред тествания вкъщи - частично поради всеобщите митинги против пенсионната промяна. Той се надяваше и на по-успешна посредническа роля в спора в Украйна, само че опитите да ангажира съветския си сътрудник Владимир Путин с невоенно търсене на решение се провалиха.

Макрон си навлече доста рецензии, откакто се ангажира с многочасови телефонни диалози с Путин предходната година на фона на възходящата изолираност на съветския водач, само че това не способства за решаването на спора по кротичък път.

След идването му на следващия ден се чака и полемика със Си, която също би трябвало да продължи няколко часа. " Можете да преброите на пръстите на едната си ръка броя на международните водачи, които биха могли да имат задълбочена полемика със Си ", казва за " Политико " консултант на Елисейския замък.

Изданието отбелязва скептицизма на Запад, че Макрон би могъл да реализира нещо в сходна роля след слабите резултати както на напъните за Украйна, по този начин и на тези за нуклеарната договорка. Напрежение сред Европейски Съюз и Китай след речта на Фон дер Лайен също би усложнило връзката на Макрон и Си. Не на последно място правозащитници ще наблюдават под лупа и двамата: " Хюмън райтс уоч " изиска те да зададат тона в връзките с Китай по нов метод, обвързван с човешките права, тъй като подкрепят авторитаризма на Китай, в случай че не приказват за преследването на уйгурите в Синцзян, потъпкването на сободите в Хонконг и други.

Засега сигналите от двамата са, че Макрон и Фон дер Лайен са подготвени да обвържат връзките с Китай с позицията за Украйна, само че не и с човешките права: по отношение на визитите на Мишел и Шолц това е без смяна.

Объркване в упованията внасят и точните аргументи за визитата: Макрон не отива единствено да беседва за Украйна. С него ще бъде огромна бизнес делегация от енергетиката, превоза, инфраструктурата и други. Възможна е и договорка с " Еърбъс " съгласно някои източници. За Макрон обаче ще е значимо Фон дер Лайен да е част даже от тези диалози: Елисейският замък изясни, че той я поканил, тъй като съзнавал, че не може да съставлява цяла Европа.

Същевременно всяка негова самодейност ще се сблъска с обстоятелството, че въздействието на дребната спрямо Китай (икономически) Франция е лимитирано отвън общата европейска рамка. Както сподели и визитата на Шолц, за която и да било обособена европейска страна - била тя Германия или Франция - разговорът с Китай е прекомерно огромна лъжица.

 

Инфо: " Дневник "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР