Не веднъж папа Франциск е подчертавал и повтарял, че здравето

...
Не веднъж папа Франциск е подчертавал и повтарял, че здравето
Коментари Харесай

Папа Франциск: Да се ваксинираш е акт на любов

Не един път папа Франциск е подчертавал и повтарял, че здравето е право на всеки и, че би трябвало да се пази за всички. Точно както думите му неведнъж са били превеждани в съответни жестове на помощ, изключително за най-засегнати от пандемията страни и с по-малко средства, посредством изпращането на медицински консумативи и средства. Нещо повече, в края на май имунизацията против Covid-19 във Ватикана завърши с инжектирането на серума на 300 уязвими и небогати хора. Гласът на папата постоянно е приканвал - също наблягайки опцията да се преустановят патентите за фармацевтични компании – да се одобри обширната имунизация като общо универсално богатство. Днес той още веднъж се връща към тематиката, само че този път апелирайки се към съвестта на всеки един, с видеопослание, в което показва вярата за отговорно отношение, с цел да се оправим дружно с пандемията, оповестиха от Vatican News.

Призив за взаимно съдействие

„ С приятелски дух – споделя папата - се причислявам към това обръщение на вяра за по-светло бъдеще. Благодарение на Бог и на работата на мнозина, през днешния ден имаме ваксини, които да ни предпазят от Covid-19. Те дават вяра за преустановяване на пандемията, само че единствено в случай че са налични за всички и в случай че си сътрудничим между тях “.

Любовта е също обществена и политическа

Папата приканва да се види любовта като призма, която отразява сиянието на жестовете, които макар тяхната незначителност имат универсални последствия:

Ваксинирането с ваксини, позволени от способените органи, е акт на обич. И спомагането за имунизирането на множеството хора е акт на обич. Любов към себе си, обич към фамилията и приятелите, обич към всички нации. Любовта е също обществена и политическа, има обществена обич и политическа обич, тя е универсална, постоянно преливаща от дребни жестове на персонално състрадание, способни да преобразят и създадат по-добри обществата “.

Един елементарен, само че бездънен жест

Благодарността и благословията на Франциск са преплетени с поканата да се направи един жест, който той съпоставя с песъчинка. Всички могат, с имунизацията, да сътрудничат за по-добро бъдеще:

„ Ваксинирането е елементарен, само че бездънен метод за поощряване на общото богатство и на грижата един за различен, изключително за най -уязвимите. Моля Бог всеки да може да способства с дребното си пясъчно зрънце, с дребния си жест на обич. Колкото и дребна да е, любовта постоянно е огромна. Нека допринесем с тези дребни жестове за едно по-добро бъдеще “.

Съвместните апели на латиноамериканските епископи

Призивът на папата е подсилен и от гласовете на няколко кардинали от района на Латинска Америка, които единомислещо напомнят нуждата от имунизация против ковид. Мексиканецът Хосе Хорацио Гомес, ръководител на Американските епископи се надява, че благодарение на вярата хората ще могат да се оправят с рисковете от пандемията и всички да можем да бъдем имунизирани. Карлос Агиар Ретес, архиепископ на Мексико Сити, приканва за прибягването до имунизацията от северната до южната част на континента, тъй като - споделя той - всички сме взаимосвързани и вярата би трябвало да бъде без изключение. Кардинал Хумес от Бразилия се причислява към думите на папата: имунизирането е акт на обич към всички и прецизира, че героичните старания на здравния личен състав са произвели безвредни и ефикасни ваксини за цялото човешко семейство. Салвадорският кардинал Роза Чавес приказва за „ морална отговорност за цялата общественост “: „ Изборът ни да се имунизираме въздейства върху другите “. Хондураският кардинал Оскар Родригес Марадиага поддържа акцията за повишение на осведомеността: „ Все още имаме доста да научим за вируса, само че едно нещо е правилно: позволените ваксини работят и избавят човешки животи, те са ключ към персоналното и всеобщо възобновяване “. От Перу монсеньор Мигел Кабрехос, ръководител на Латиноамериканския епископски съвет (Celam), моли към единение и се връща към аспекта за отбрана на нашето изцяло здраве, приканвайки към имунизацията, тъй като тя е „ безвредна и ефикасна “.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР