Не толкова отдавна със сънищата се занимаваха само врачките, след

...
Не толкова отдавна със сънищата се занимаваха само врачките, след
Коментари Харесай

Сънища, които вещаят сериозни здравословни проблеми

Не толкоз от дълго време със сънищата се занимаваха единствено врачките, по-късно с тях се заеха и психотерапевтите. А в този момент и лекарите започнаха да обръщат внимание на сънищата като диагностичен способ. Разбира се, не единственият. Но, в това време, доста осведомителен.
През нощта тялото ни е свободно от външни усещания. Заето е единствено със себе си. В този миг то организира един тип “проверка ” на органите: всичко ли е в ред, какви са проблемите.
И в случай че нещо не е наред с органа, то изпраща тревожни сигнали към мозъка.
Понякога – доста преди заболяването да се е показала “официално ”.

И доколкото е допустимо, мозъкът се пробва да притегли вниманието ни. Той може да направи това единствено посредством сънищата.
Учените от разнообразни страни събраха и проучиха резултатите от проучванията:
как тъкмо подсъзнанието се пробва да ни насочи през нощта към здравословни проблеми.
По-специално австрийският професор, кардиолог и ониролог (наука за сънищата) Хърбърт Айхърн счита, че сънищата са маркери на доста болести или положения на човешкото тяло и ни изпращат един тип SOS сигнал.
Просто би трябвало да се изтълкуват вярно тези сигнали.

Наблюдавайки пациенти с недоволства от болежка в сърцето, Айхърн изследвал сънищата им, в това число и тези, които са сънували преди началото на заболяването. И се убедил, че доста от пациентите, които са претърпели инсулт и инфаркт или се намират в сериозна рискова група, сънуват едно и също нещо. Присънило им се, че някой ги догонва и ги удря в сърцето – с нож, меч, пръчка, или ги прострелва в сърцето с револвер. Те постоянно са изпитвали непонятен боязън от гибелта и са се събуждали измежду нощта, плувнали в пот, изпълнени с безпокойствие или даже смут. Измъчвали ги подиуми на гонене (симптом на тахикардия), нахлуване от фанатици или чудовища, ужасни рухвания от канара непосредствено върху камъните или в бездънна бездна.

Понякога сънували личната си гибел от задушаване или удар, сходен на мощен електрически ток. Или пък, че на гърдите им лежи змия, голям камък или ги засипват с тежка пръст.
Именно с такива сюжети мозъкът се пробва да доближи до нашето схващане и да притегли вниманието ни към сърдечните проблеми. В края на краищата през нощта той получава единствено нервни импулси от органите и самичък ги трансформира в разбираеми облици, пробвайки се, по мнението на известния академик Алън Хобсън, да ги вплете в подиуми с една-единствена цел: да осмисли и изясни биохимичните промени и безредните импулси, с цел да ни оказват помощ да разберем положението на здравето ни, да ни изпрати обезверено сигнал.

Така че, в случай че постоянно ви се присънват сходни сънища – отидете на доктор и проверете дали всичко е наред.
Забележете – думата “често ” експертите я употребяват не инцидентно. Всеки човек най-малко един път е сънувал кошмари. Те могат да бъдат породени от разнообразни фактори:
ако е задушно в спалнята, стрес на работното място, спор вкъщи, даже неуместната поза по време на сън. Кървавите кошмари постоянно съпътстват инфекциозните болести с висока температура – грип, ангина. И са еднократни.
ВАЖНО: Трябва да обръщате внимание единствено на тези сънища, които се повтарят.

Основният симптом, че тялото ви изпраща SOS сигнал е повторението на сънищата. Това се отнася за болесттите на всички органи. Затова, в случай че сънят ви е обезпокоителен, вземете дневник, запишете в него тези сънища, които са ви изплашили. И в случай че се върнат още веднъж, би трябвало да ревизирате здравето си.
Експертите са пресметнали примерните сюжети, които съпровождат разнообразни болести. По-специално в Русия с това от дълго време се занимава докторът на медицинските науки Н. Касаткин, създател на монографията “Теория на сънищата “.
В продължение на доста години той следил разнообразни пациенти, събрал голямо количество на практика доказателства от тях и на тази основа направил подобен лист със сънища, които могат да сочат за характерни болести.

Стомашно-чревни
Човек сънува развалено сурово месо, гнила риба, гниещи зеленчуци или плодове, планини от миризлива храна или нещо непоносимо в паница. Сънува, че яде пясък, земя, нещо, което не е храна и е безвкусно, горчиво или непоносимо. Падане на зъбите, неприятен солен усет в устата.
Черен дроб, злобен мехур
При застой на жлъчката или нарушавания в работата на тези органи сънуваме тъмночервено сурово месо, усещаме привкус на кръв или мъка в устата. Раняване настрана с нож, изтощителни нервни преследвания, които ви карат да се ядосвате. В съня сте раздразнени, недоволни, ядосани.

Пикочен мехур, бъбрек
Сънувате, че сте в извънредно мрачно място. Не можете да се измъкнете оттова. Не може да намерите тоалетната. Жените сънуват, че са бременни и усещат голяма тежест.
Дихателни органи
При проблеми с белите дробове ви се присънва, че се задушавате – в тунел, в тясно пространство, в подводница, в галактически транспортен съд, където въздухът свършва. Сънувате, че се давите, главата ви потъва в тресавище.

Намирате се в гъста, лепкава мъгла, където не можете да дишате. Сънищата са съпроводени със мощен боязън.
Съдове, сърце
Общи тематики: боязън от гибелта, удар от гръмотевица, нож в сърцето, плътно, задушаващо ви облекло.
Хипертония
Накъсани, притеснителни, най-много ярки сънища, постоянно – естествени бедствия: урагани, цунами, трусове. Война, вие или вашето семейство сте заровени под руините, трескаво се пробвате да избягате, сърцето ви бие мощно. Голям товар, звук в ушите, остри, свистящи звуци.

Хипотония
Сънищата не са ярки, а размити и комплицирани. Човек не може да повдигне ръката си, да направи стъпка даже под опасността от заплаха, би трябвало да бяга, само че е заледен на място и не може да се движи. Сънува, че цялата му кръв изтича, а не може да предотврати това, че го убиват, само че няма мощ да се съпротивлява, обгръща го незаинтересованост.
Грип, ОРЗ
Сънувате нечистотия, мръсно пране, плуване в тресавище. Ледена вода. Или, назад, огън, прекомерно гореща вана. Кошмари с фанатици, чудовища, преследвания.

Кожни болести
Сънувате, че инсекти пълзят по тялото ви: паяци, мухи, хлебарки. Вие ги гоните, само че те не се махат. Под кожата ви стартират да пълзят ларви …
Артрит на пръстите
Искате и не можете да вземете нещо в ръцете си, да задържите значима движимост в ръцете си: книга, чанта …

Онкология
Проявите й са разнородни, само че може да сънувате еднакъв сън със мощни, пробождащи болки в засегнатата област. Или при тежко проваляне на целия организъм: че човек е паднал под преса, която го е сплескала, под машинален трион, нарязвайки го на части. Дивите животни раздират тялото. Или с висока скорост се блъскате с колата в стена.

Невроза, стрес
Оказвате се голи измежду всеобщо събиране на хора. Не можете да издържате изпита. Закъснявате за влака, самолета. Намирате се в чужд град и не можете да се ориентирате накъде да тръгнете. Пред вас има висока стена, през която би трябвало да се изкачите, само че не можете.

Всички тези маркери на повтарящи се сънища не са наложително знак за болест, само че несъмнено са камбани, с цел да се консултирате със експерт. Сюжетите могат да варират според от естеството и метода на живот на пациента.
Но не забравяйте общите сюжетни линии, които би трябвало да ви накарат да заострите вниманието си: някой (куче, върколак, диво животно) се впива в тялото ви и го изтезава. Всеки повтарящ се сън от тежка болежка, удари с кинжали, зъби, нокти е сигнал за заплаха, изключително в случай че болката постоянно е съсредоточена на едно място. Трудно ви е да дишате, да се движите. Преследват ви отвратителни миризми или противен усет. Виждате се голи или падате от върха или в бездната.

Ако сънувате такива сънища, консултирайте се със експерт, направете си проучвания. Много заболявания могат да бъдат предотвратени или излекувани, в случай че се диагностицират рано. Нашият мозък предизвестява за тях както може. Просто би трябвало да го чуем…
Милена ВАСИЛЕВА
Инфо:

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР