Не си мислете, че стоим приведени над един стол по

...
Не си мислете, че стоим приведени над един стол по
Коментари Харесай

Зъболекарят прави 10 000 крачки на ден, не е само над стола

„ Не си мислете, че стоим приведени над един стол по през целия ден, зъболекарят прави по 10 000 крачки дневно ”, описа за непознатата страна на работата си доктор Богомил Андонов в изпълнената с дванайсетокласници шеста публика на Пловдивския университет. Стоматологът, който има своя частна процедура и преподава в Медицинския университет, бе измежду съумелите в разнообразни области хора, които се включиха в Ден на специалностите през днешния ден. Проявата се провежда за четвърта година от Ротаракт Филипопол – младежката организация на Ротари клуб. Още една зъболекарка, студент по право, публицист от пловдивска електронна медия, стажантка в Бтв, проектант с две награди за постройка на годината, учител по маркетинг и негов студент, IT познавач и негов ученик, както и влогърът Антоанет Пепе застанаха пред кандидат-студентите.

Всъщност не бих ви предложил специалността си, тъй като е сложна – висока планина за нанагорнище, само че пък от върха се вижда доста, стартира пръв доктор Богомил Андонов. Той описа по какъв начин е приключил МУ и в началото работил в процедура на собствен сътрудник като втори стамотолог, а след това разкрил собствен кабинет, станал помощник и учител във вуза, началник на интернационален план и сертифициран доктор на компания за произвеждане на принадлежности за стоматолози. Така с персоналния си път медикът даде образец на бъдещите студенти по какъв начин всяка специалност може да излезе отвън рамките на стандарта, посредством който я възприемаме. Неговата му дала опция да работи с сътрудници от Бразилия, Македония, Съединени американски щати и други страни, срещнала го и с хора като Росен Плевнелиев и Кристалина Георгиева. Стоматологът сподели фотография на потрошени зъби, а вследващия слайд – съвършена усмивка. Костваше ми 10 години, само че се гордея с работата си, заключи той. Най-голямото задоволство за него е точно това – че връща усмивката на хората.

 Докторът увери младежите, че най-вече ще тежат на мястото си в родината. „ Чужбина може да ви даде доста неща. Ако сте положителни експерти, на всички места по света ще ви изискат и ще ви предложат условия. Но там има други неналичия. Ще постигнете материалното, само че човек най-добре гради духа си измежду свои ”, обърна се към младежите доктор Андонов. И ги увери, че неговият избор да остане тук не е бил тълкуван като негатив, а е получавал единствено възторженостти и почит от сътрудници зад граница.

Преди да отстъпи подиума на експертите от другите области, той заключи посланието си: „ Успехът е това, което вие смятате за достижение. Не е нужно да вършиме нещо директно силите си. Работата е най-голямото наслаждение, а ориста не е въпрос на късмет, а на избор ”.

Още в първия час на самодейността над 100 студенти се записаха и влязоха да чуят кои са настоящите специалности в презентацията на „ Джоб тайгър ”, както и персоналните истории на участниците. Повечето от зрелостниците обаче към този момент са създали своя избор. Ебру Юсеин приключва паралелка с британски в СУ „ Пейо Яворов ”, само че е решила да загърби филантропичните науки и да нагази във финансите. Залогът е по-лесна реализация след дипломирането. За да избере компетентност и висше учебно заведение, гледала рейтинговата система и се интересувала от равнището на образование в разнообразни висши учебни заведения. В последна сметка счита да остана под тепетата, в случай че я одобряват в Пловдивския университет. Вече се е открила в града – родом е от родопското село Борино и от 4 година живее сама тук на общежитие. В началото родителите ми се бояха, в този момент всички сме спокойни, че ще се оправя и като студентка, показа дванайсетокласничката.

Снимки Стоян Илиев
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР