Не се обсъжда въвеждането на забрана за излизане на неваксинираните

...
Не се обсъжда въвеждането на забрана за излизане на неваксинираните
Коментари Харесай

Донев: Забрана за излизане на неваксинираните възрастни не се очаква

„ Не се разисква въвеждането на възбрана за излизане на неимунизираните жители над 60 години. Зам.-здравният министър имаше поради, че такава мярка е въведена в друга столица ”, съобщи вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Гълъб Донев в ефира на .

„ Виждате, че броят на инфектираните е съвсем константна големина, само че броят на тестваните непрестанно нараства, което е резултат от въведените ограничения. Това води до разкриване на доста нови случаи, които другояче, при друга обстановка, не биха били разкрити по-рано. Така се лимитира разпространяването на вируса. Виждате, че от този брой на новозаразени всъщност процентът последователно стартира да спада. Въведените сега ограничения дават резултат. Гарантират, че ще разкриваме от ден на ден случаи на хора, които са във фаза без симптоматика ”, съобщи Донев.

Министърът напомни, че един инфектиран с Делта варианта заразява други 13. За ръководещите триумф ще бъде, когато това число се ограничи под 10. Срокът за отпадане на ограниченията зависи от двуседмичния брой на инфектирани на 100 000 души.

„ Въвеждането на тези ограничения първо гарантира правата и свободата на хората да избират по какъв метод ще се употребяват от всички права, така че да подсигуряват живота и здравето на всички ”, добави вицепремиерът и акцентира, че с въведените ограничения заведенията и местата за забавление могат да работят на 100%, стига да обезпечат цялостна сигурност.

В отговор на изявления на протестиращи от бизнеса, Гълъб Донев изясни, че чиновниците на държавната администрация, които работят на гише, също са задължени да показват зелен документ. По време на вчерашните митинги се чуха апели от бизнеса документите за имунизирани и преболедували да станат задължителни и за чиновници в държавните администрации, което съгласно министъра към този момент било направено.

" Всяка седмица правя мониторинг на чиновниците в министерството - дали са имунизирани и преболедували, по какъв начин се развива обстановката. Над 65% от работещите в системата на МТСП са имунизирани или преболедували ", акцентира той. Според него, щом мярката е за всички, то това значи, че тя би трябвало да важи и за депутатите, само че такова решение може да вземе председателят на Народното събрание.
Заради зелените документи: Заведения и фитнеси търпят съществени загуби
" Кодексът на труда дава опция да се употребява и заплатен, и неплатен отпуск. За тази година в законодателството е въведено, че до 90 дни неплатен отпуск се зачита за застрахователен стаж. Така че чиновниците, които ще излязат в неплатен отпуск, не губят социално-осигурителни права. При прилагане на отпуск, това става посредством договореност сред страните. В тази обстановка, мисля, че няма шеф, който да не разпише отпуск ", изясни още общественият министър.
Той бе безапелационен, че работодателят няма право да удържа от заплатите на чиновниците пари, които е дал за проби. Те се вписват като разход на компанията за грижа за служителя. Тези разноски би трябвало да бъдат поети от работодателя, безапелационен бе министърът.
" Мярката 60/40 е за паднал оборот и от нея най-често се възползват хотелиери и ресторантьори. Родителите, които излизат в отпуск, с цел да гледат децата си, които са в онлайн образование, могат да подадат заявление към дирекция " Социално подкрепяне ", сподели още министърът.
90% спад в посещаемостта на заведенията, 80% - в оборота на комерсиалните обекти
Донев уточни, че се следи съществуването на О2 в лечебните заведения. Правителството и здравният министър са в подготвеност при нарушение на доставките да се спре износът на О2 и да се направи баланс сред доставките за лечебните заведения и бизнеса. 
Гълъб Донев показа, че се е ваксинирал още през март и в този момент обмисля да си сложи трета доза.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР