„Не се обсъжда въвеждането на забрана за излизане на неваксинираните

...
„Не се обсъжда въвеждането на забрана за излизане на неваксинираните
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Не се обсъжда забрана за излизане на неваксинираните над 60 години

„ Не се разисква въвеждането на възбрана за излизане на неимунизираните жители над 60 години. Зам.-здравният министър имаше поради, че такава мярка е въведена в друга столица. Това за момента не се обсъжда”, съобщи министърът на труда и обществената политика и вицепремиер Гълъб Донев в ефира на „ Здравей, България по.

„ Виждате, че броят на инфектираните е съвсем константна големина, само че броят на тестваните непрестанно нараства, което е резултат от въведените ограничения. Това води до разкриване на доста нови случаи, които другояче, при друга обстановка, не биха били разкрити по-рано. Това лимитира и разпространяването на вируса. Виждате, че от този брой на новозаразени с вируса в действителност процентът последователно стартира да спада. Въведените сега ограничения дават резултат. Мерките подсигуряват, че ще разкриваме от ден на ден случаи на хора, които са във фаза, в която няма симптоматика, и ще бъде лимитирано разпространяването на вируса”, съобщи Донев.

В отговор на изявления на протестиращи от бизнеса, Гълъб Донев изясни, че чиновниците на държавна администрация, които работят на гише, също са задължени да дават зелен документ. По време на вчерашните митинги се чуха апели от бизнеса зелените документи да бъдат въведени и за чиновници в държавните администрации. " Всяка седмица правя мониторинг на чиновниците в министерството, дали са имунизирани и преболедували, по какъв начин се развива обстановката. Служителите в системата на МТСП над 65% са имунизирани или преболедували ", акцентира той. Според него щом мярката е за всички, то това значи, че тя би трябвало да важи и за депутатите, само че решението би трябвало да бъде взето от ръководителя на Народното събрание.

" Кодексът на труда дава опция да се употребява и заплатен, и неплатен отпуск. За тази година е въведено в законодателството, че до 90 дни неплатен отпуск се зачита за застрахователен стаж. Така, че чиновниците, които ще бъдат в неплатен отпуск, не губят социално-осигурителни права. При прилагане на отпуск, това става посредством договореност сред страните. В тази обстановка, мисля, че няма шеф, който да не разпише отпуск ", изясни още общественият министър.

Донев уточни, че се следи съществуването на О2 в лечебните заведения. Правителството и здравният министър за в подготвеност при нарушение на доставките да се спре износът на О2 и да се направи баланс сред доставките за лечебните заведения и бизнеса.

Гълъб Донев показа, че се е ваксинирал още през март и обмисля да си сложи трета доза.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР