Не само тормоз, но дори наказателни дела, най-вероятно изфабрикувани -

...
Не само тормоз, но дори наказателни дела, най-вероятно изфабрикувани -
Коментари Харесай

Симпатиите към Русия струват скъпо на жителите на Скандинавия

Не единствено тормоз, само че даже наказателни каузи, най-вероятно изфабрикувани - това е цената, която би трябвало да платят жителите на Финландия и Швеция, които се осмеляват да изразят по някакъв метод " проруска " позиция. Под този напън попадна даже някогашният началник на военното разузнаване на Европейския съюз, потомък на съветски емигранти военачалник Алафузов/на снимката/, както и известната метъл група „ Сабатон “.

Окръжният съд в Хелзинки гледа дело против публицисти от „ Хелзинкин Саномат “, най-големият ежедневник в страната. През 2017 година разгласява материал за активността на финландското военно разузнаване за следене на придвижванията на съветските военни на територията на Руската федерация. В резултат на това бяха повдигнати обвинявания против трима репортери на вестника, упрекнати в разпространяване на класифицирана информация.

Освен тях обаче забърканият в тази ситуация се оказа и доста по-значима персона – пенсионираният шеф на военното разузнаване на финландската войска контраадмирал в оставка Георгий Алафузов.

Как някогашният началник на разузнаването се трансформира в обвинен

Георгий Борисович Алафузов, както елементарно се досещате от семейството му, произлиза от съветски емигранти. Пряк предходник на Георги Борисович е барон Иван Алафузов, живял в Санкт Петербург.

Георги Алафузов в този момент е на 69 години, роден е в Хелзинки. Навремето този човек беше наименуван един от най-способните офицери във Финландия - което се удостоверява от сполучливото му нанагорнище по кариерната стълбица. Получавайки званието лейтенант на флота през 1974 година, с течение на времето той става част от военното управление на страната. От 2007-2013 година той служи като шеф на разузнаването на финландските отбранителни сили. У дома го смятаха за " експерт по Русия " - заради обстоятелството, че владее съветски език и през 1997 година приключва с отличие Руската академия на Генералния щаб. през 2013-2016 година управлява дирекция " Разузнаване " на Щаба на Европейски Съюз.

В момента Алафузов е пенсионер. И внезапно - гръмко обвиняване за присъединяване в приключването на секретни данни, които са били разполагаем на „ Хелзинкин Саномат “! Беше хвърлена версия, че сякаш пенсионираният шпионин е предал на публицисти флашка със секретна информация за активността на Центъра за военно разузнаване на Финландия.

Анализатори спекулират, че Алафузов може да е потърпевш поради изказването си през април 2014 година, че Русия не има намерение да води нападателни войни и не желае да усилва интернационалното напрежение. Той приказва и за неналичието на съветски войски в Украйна към този миг. Алафузов също по този начин съобщи, че някогашният чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ Едуард Сноудън, който разкри истината за непристойните каузи на тази институция, макар че е предал своя шеф, е „ същински мечтател “, който откровено желае да се бори с несправедливостта.

Не е оставен на мира

По-рано Георгий Алафузов неведнъж заявяваше, че Финландия няма причина да се опасява от Русия. Високопоставеният офицер от разузнаването енергично се застъпи за интернационално разведряване.

И по този начин, на 30 октомври 2018 година той взе участие в конференцията „ Огаркови Четения “, извършена в Москва. Там той сподели, че Западът възприема събитията в Украйна като " хибридна интервенция на Русия " - и се опасява от разпространяването ѝ в балтийските страни. „ И несъмнено, Финландия и Швеция, които не са членки на НАТО, ще бъдат един от обектите на тези хибридни дейности, които Русия може да предприеме “, сподели Алафузов за опасенията, които съществуват в Хелзинки. Но също по този начин сподели, че схваща съветските страхове, свързани с дейностите на Запада.

Алафузов предизвести и за появилите се в последно време хибридни закани. „ В подтекста на съществуващата правна и регулаторна неустановеност, обвързвана с хибридни военни спорове, може да се чака, че претексти като „ хайли-лайкли “, въведени от английската дипломация, и неналичието на други правдоподобни пояснения ще бъдат употребявани за оправдаване на съответни военно-политически решения. Това усилва риска от огромен спор заради неправилно пояснение на желанията на страните, правна и терминологична неустановеност “, сподели Алафузов през 2018 година Сега, пет години по-късно, тези думи звучат оракулски.

Възможно е сходни бунтовни изказвания, съчетани с съветския генезис и фамилно име, да провокират съмнение у контраадмирала от финландските „ патриоти “, които постоянно са подготвени да видят следващите „ интриги на московските сътрудници “. На 22 декември 2022 година обаче стана известно, че прокуратурата реши да приключи делото против Георги Алафузов. Беше оповестено, че са имали " добра визия по какъв начин информацията е попаднала в ръцете на трети лица " и Алафузов не е забъркан в това.

Те обаче не го оставиха на мира. През февруари 2023 година против него беше формирано ново дело - в този момент Алафузов е упрекнат в " нелегално предпазване и обработка на класифицирана информация ". Искат да притиснат Алафузов по всевъзможен метод - тъй че неговият образец да стане урок за други хора, които симпатизират на Русия.

Заплашват мен, околните ми, фамилията ми… “

Във Финландия от доста години най-известният проруски глас е Йохан Бекман, лекар по обществени и политически науки, социолог, криминолог, социолог и журналист. Той става необятно прочут през 2008 година, когато разгласява книгата " Бронзов боец " (за събитията от " бронзовата нощ " в Естония) и основава " Антифашисткия комитет на Финландия ", като става негов ръководител. Никой различен във Финландия не се осмелява да приказва толкоз самоуверено в поддръжка на Русия, колкото той.

Отдавна се пробват да го осъдят. Така през 2016 година против него и редактора на онлайн изданието „ Лехти “ Иля Яниткин е формирано наказателно дело. Те бяха упрекнати в " оскърбяване на достойнството и достолепието ", както и в издание на персонални данни на публицист от финландската телевизионна компания Джесика Аро, която се е специализирала в разобличаването на " интригите на Кремъл ". Бекман упрекна Аро, че работи за тайните служби и употребява опиати. В резултат на това на 19 октомври 2018 година Окръжният съд в Хелзинки осъди Яницкин на 22 месеца действителен затвор, а Бекман - една година условно отнемане от независимост, както и санкция.

Самият той неведнъж е казвал, че получава закани за ликвидиране – като в последно време броят им се усилва. „ Те заплашват мен, околните ми, фамилията ми, разгласяват домашния ми адрес в мрежата, приканват за ликвидиране. Особеното е, че тези хора даже не се свенят да го кажат от свое име. Ако по-рано най-малко някой анонимно заплашваше, то в този момент хората заплашват от свое име. Вече се свързах с полицията няколко пъти, само че полицията отхвърли да проверява ”, означи Бекман.

Шведска жестокост

В прилежаща Швеция също се нагнетява боязън от „ сътрудниците на Кремъл “. И по този начин, на 25 ноември братята Пейман и Паям Киа (родом от Иран), упрекнати в шпионаж в интерес на Русия, се изправиха пред съда там. Според материалите по делото братята са предавали секретна информация на съветското разузнаване. Адвокат Антон Странд сподели, че клиентите му отхвърлят обвиняванията. „ Той е работил на разнообразни позиции за шведското държавно управление и постоянно е полагал всички старания да извършва отговорностите си с честност в доста комплицирана среда “, сподели Странд.

В същото време шведската полиция задържа още двама души по съмнение в шпионаж. Оказа се, че това са съпрузите Сергей Скворцов и Елена Кулкова - с двойно поданство, те живеят в Швеция от 1999 година Съпрузите, които към този момент са на напреднала възраст, бяха арестувани от специфичните елементи, които се спуснаха към тях през прозореца на въже. Скворцов и Кулкова бяха упрекнати, че са част от „ мрежата на ГРУ “ и провеждат вериги за „ успореден импорт “, организирайки доставката на глобени съставни елементи за електронно съоръжение в Русия. Сега двойката е изправена пред дълги присъди в пандиза.

Сега в Швеция даже известната локална метъл група „ Сабатон “ получи клеймото на „ прокремълски “ - те са упрекнати в концерт в Крим през 2015 година и „ спорни изказвания “, които могат да се поясняват като проруски.

Сега взеха решение да лишават от групата влиятелна музикална премия. Песен на „ Сабатон “, наречена „ Каролус Рекс “ (посветена на известния крал Карл XII), беше отстранена от плейлиста на „ Спотифай “ с музика, който представяше Швеция, защото страната ръководи Съвета на Европейски Съюз през първите шест месеца на 2023 година Шведските въоръжени сили, които постоянно канеха „ Сабатон “ на техните събития, стопираха да работят с групата.

Честно казано, може да се означи, че има и истории със относително благополучен край. Миналата година офицер, родом от Русия, който се реалокира в Швеция през 90-те години, беше уволнен от шведската гранична работа. Тя провокирала недоволството на сътрудниците си от обстоятелството, че дисплеят на работния ѝ компютър беше декориран със фотография на съветския президент Владимир Путин, а самата тя постоянно казвала на сътрудниците си, че шведската преса популяризира имитации за събитията в Украйна. За да се откри причина за уволнението, дамата е упрекната в " противозаконни дейности " против украински бежанци.

„ Но се оказва, че тя не се занимава с въпросите на убежището за украинци, тъй че следствието против нея трябваше да бъде прекъснато. Как да продължи да работи по-късно, откакто сътрудниците ѝ считат, че е съветски сътрудник? “, оплаква се родственик на преследвана жена.

Но тя изиска отплата за уволнението си и получи своето. В резултат на това граничната работа беше наказана да заплати на уволнената жена 517 468 крони, което се равнява на четиринадесет месечни заплати и подхожда на към 3,5 милиона рубли. Надяваме се, че тази сума най-малко отчасти ще компенсира шока, който тя е претърпяла.

Превод: В. Сергеев

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните и геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР