Не само търсенето, но и производството на екологично чисти, био

...
Не само търсенето, но и производството на екологично чисти, био
Коментари Харесай

Увеличава се търсенето и производството на био продукти

Не единствено търсенето, само че и производството на екологично чисти, био и органични артикули у нас се усили доста през 2017-та година. Вече миналата година означи извънредно позитивни статистики у нас в търсенето и предлагането на по този начин наречените чисти артикули, както спрямо миналата, по този начин и по отношение на 2015 година Пасбищата за животни са се нараснали с съвсем 50% по отношение на 2015-та година. Същата статистика отбелязва развъждането на тикви, орехи и доста зеленчуци. Но дано разгледаме тематиката малко по малко.
Производство
През миналата година 2499 млечни крави поеха по пътя на прехода към био производството, които дават малко под 6 милиона литра мляко. Очаква се те да бъдат сертифицирани през идната година. За съпоставяне, през миналата година, кравите, отглеждани за био мляко са едвам 407, които дават малко под 1 милион литра мляко. Увеличава се и броя на пасбищата и ливадите за свободното развъждане на животни, включително крави, кози, овце, кокошки и други. Съвсем разумно растеж бележат и площите, предопределени за развъждането на фуражни култури. Общото им нарастване е с 50%, като същата статистика можем да отнесем за земята, върху която се отглеждат зеленчуци. Два пъти повече земя, спрямо предходната година, е предопределена за развъждане на лук, артишок, моркови, марули, карфиол, ягоди, гъби и дини.
Това са единствено част от позитивните статистики в развъждането на екологично чисти и био артикули. Ръст се бележи още в развъждането на кестени, лешници, орехи, зърно. От друга страна, развъждането на цвекло и картофи понижа с към 10% спрямо предходните интервали. 
Търсенето
Все повече хора стартират да избират екологично чисти, био и органични артикули, които да сложат на трапезата си. Много от българите са скептични по отношение на храните, които се оферират в огромните хипер маркети и избират да пазарят плодове и зеленчуци от специализиран био магазин или пазари. Почти 70% от популацията на страната купува плодове и зеленчуци от локални производители, био или квартални магазини, предлагащи същите артикули. 15% от жителите на огромните градове купуват меса и месни артикули най-вече от профилирани магазини. 
Около 12% растеж отбелязва търсенето на био и еко артикули през 2017 година, по отношение на миналата. Една от аргументите за това е, че от ден на ден младежи стартират деликатно да избират продуктите, с които се хранят и заобикалят съществуването на химикали и нездравословни субстанции. Друга причина, която е значим фактор в нарастване на търсенето на тези артикули, са болести или влошено физическо положение у хората на междинна или преклонна възраст. По непотвърдени данни, огромна част от българите над 30-годишна възраст възприемат здравословното хранене като предварителна защита на редица заболявания. При по-възрастните хора, болесттите, налагащи спазването на разнообразни диети, също способстват за търсенето на био и еко храни.
Пазарът
Производството на екологично чисти, био и органични артикули у нас се усилва доста. Макар че българите все по-често избират точно тези артикули, то пазарът у нас е дребен и не може да изконсумира цялото произвеждане. Не единствено заради тази причина, само че и заради чисто стопански фактори, съвсем 90% от българското произвеждане на био артикули е преназначено за експорт. Въпреки това, 10% от продукцията остават у нас, а на пазара ни участват и редица задгранични производители на екологично чисти и био артикули, като главно са от Италия, Франция и Испания. 
Очаква се през 2018 година търсенето на подобен вид артикули освен да се задържи, само че и да продължи да се усилва. Увеличи се и броят на био магазините в страната, които оферират сертифицирани артикули с потвърден генезис.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР