Не само метлата ще играе, но и с парцала ще

...
Не само метлата ще играе, но и с парцала ще
Коментари Харесай

Борисов срещу корупцията - нито игра с метлата, нито забърса с парцала

" Не единствено метлата ще играе, само че и с парцала ще забършем ". Сигурно  мнозина си спомнят тази крилата антикорупционна фраза на премиера Бойко Борисов от март 2016 година Той обещаваше акции срещу корупцията да има всеки ден, да има задържани, уволнени, закриване на организации и какво ли още не. Започна антикорупционно да " анулира "  обществени поръчки - и то не какви да е, а за автомагистрали, за милиарди левове. Нареди и на ведомствата да стопират търгове. " Ще бъдат осъдени държавните чиновници, поставили подписите си и пуснали тези публични поръчки. В момента инспекторите са там, ревизират. Дори една от организациите може би ще бъде закрита ", обещаваше министър председателят.

По остаряла традиция и както нормално

 

сред премиерските думи и действително случилото се пропастта е голяма

 

Няма уволнени чиновници, нито закрити организации, нито разкрития, нито арести. Никой не беше осъден за контрабандата и за краденето от еврофондовете. Казано по-простичко - премиерът нито игра с метлата против корупцията, нито забърса с парцала. Затова пък битката с корупцията безусловно доби комична багра. Ето например една от последните хвалби на ръководещите за противодействието на подкупността по " високите етажи "  - за шефа на дирекция „ Местни налози и такси “ в община Тутракан, арестуван с рушвет на работното си място. " 60-годишният А. Б. е притеглен като обвинен, тъй като изискал 255 лева от 40-годишния С. А., с цел да бъде занижена оценката на първокласния му автомобил за възнаграждение на по-малък налог ", гордо рапортуваха от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Гражданинът, предложил подкупа, също бил арестуван. Последваха обясненията по какъв начин " след 24-часовото задържане на двамата мъже Окръжната прокуратура в Силистра траяла периода на ареста им до 72 часа за довеждането на двамата обвинени в съда, където да бъдат импортирани претенции за взимане на мярка за неотклонение „ Задържане под стража “. Става ясно още, че разкриването на корупционната договорка е коствало съвсем 6 месеца оперативна работа на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Или другояче казано, са изхарчени хиляди левове за следене и подслушване, за надзор, за заплати на десетки служители  поради рушвет от 255 лева Тук някой ще възрази - няма дребен рушвет, значимото е да се громят корумпираните. Друга, несъмнено по-голяма част от хората обаче сигурно ще си помислят, че

 

властта единствено хвърля прахуляк в очите на хората

 

И ще са прави.

Преди месеци Министерство на вътрешните работи разгласи, че на Дунав мост е почнала акция против подкупността по границата. Обявено бе по какъв начин на 3000 водачи били раздадени анкетни  листове на български и на румънски, с цел да отбележат дали са били обект на корупционен напън и като минат отново по моста, да върнат въпросниците попълнени. Участниците в допитването получили и бутилки вода с логото на акцията, а също и дипляни с информация за правата и отговорностите на задграничните жители. До момента не е ясно дали някой въобще е върнал отговор. Стана ясно обаче, това бил план,  по който едновременно работели България, Румъния, Сърбия, Северна Македония и Гърция. Никой не споделя какви са резултатите.  

Междувременно вътрешните министри на Северна Македония и на България персонално подгониха корупцията по границата. Младен Маринов и Оливер Спасовски участваха в следващия стадий от партньорския план „ Остани чист, кажи НЕ на корупцията “, отидоха на Граничен контролно-пропусквателен пункт Станке Лисичково и раздаваха материали на водачи, минаващи през пункта, похвали се Министерство на вътрешните работи. Последваха убийствени изречения като " резултатът от този план ще проличи тогава, когато на телефонната линия стартират да се получават повече сигнали от жители ". Или че упоритостта на Министерство на вътрешните работи била " да надгради така контрола и връзката, че да реализираме по-голямо доверие сред жителите и полицията ". А запитаха ли се за какво хората въобще не ги припознават като сътрудници?

" Корупцията в МBР може да обезсмисли всички организационни, функционални и санкционни антикорупционни ограничения в другите сфери от публичния живот " - това е записано в Концепцията на самото Министерство на вътрешните работи за предварителна защита и противопоставяне на корупцията през 2016-2020 година Според доклада за предходната година Министерство на вътрешните работи - система, в която работят 50 000 души, е  успяло да разкрие единствено 42-ма корумпирани измежду своите. При това всекидневно след разкриването се стига до оправдаване и  дори до връщане на въпросните лица в системата.

 

Това ли е сполучлива битка с корупцията?

 

Да хванеш няколко катаджии с подкупи? Как пък един шеф не бе оголен и ударен?

Или да вземем различен образец - периодическите показни арести в ДАИ. И в тези случаи нормално просто се подвига пушилка. За фанфарните акции до 2016 година няма един осъден  - най-малко на първа инстанция. След арестите през март 2016 година все пакт шеф на ДАИ и седем негови подчинени бяха дадени на съд. Но присъда още няма, а в случай че делото мине през всичките три инстанции, това ще отнеме години. Реално осъдени няма. 

Просто в България се възпроизвежда освен повсеместната корупция, само че и яловата битка с нея. И в случай че властимащите не могат да се оправят даже с тази дребна, повсеместна, лесна за доказване и наказване корупция, какво ли остава за огромната безнравственост, политическата? 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР