Не само артисти и учители губят сън заради напредъка в

...
Не само артисти и учители губят сън заради напредъка в
Коментари Харесай

Роботи извършват религиозни ритуали и някои поклонници се опасяват, че ще ги заменят

Не единствено актьори и учители губят сън поради напредъка в автоматизацията и изкуствения разсъдък. Роботи вземат участие и в най-свещените ритуали на индуизма – и не всички поклонници са удовлетворени от това.

През 2017 година софтуерна компания в Индия показа роботизирана ръка за осъществяване на „ аарти “ – обред, при който поддръжник предлага маслена лампа на божеството, с цел да символизира премахването на тъмнината. Този съответен робот беше показан на фестивала Ганпати – годишно събиране с милиони хора, на което икона на Ганеша, богът с глава на слон, се изнася на върволица и се потапя в река Мула-Мута в Пуна, централна Индия.

Оттогава тази роботизирана аарти ръка е въодушевила още няколко машини, някои от които не престават постоянно да извършват ритуала в цяла Индия през днешния ден, дружно с голям брой други религиозни роботи в Източна и Южна Азия. Роботизираните ритуали даже в този момент включват машинален слон – в Керала на южното крайбрежие на Индия.

Но, несъмнено, тази приложимост на роботи докара до от ден на ден разногласия по отношение на изкуствения разсъдък и мястото изобщо новите технологии в богослужението. Някои поклонници и свещеници считат, че те дават нов небосвод в човешките нововъведения, който ще докара до възстановяване на обществото, до момента в който други се тормозят, че потреблението на роботи е неприятна прокоба за бъдещето.

Антрополозите обаче – и по-конкретно тези, които се специализират в религията – се концентрират по-малко върху теологията на роботиката и повече върху това, което хората в действителност споделят и вършат, когато става въпрос за техните духовни практики. Холи Уолтърс е една от тях и актуалната й работа върху религиозните роботи се концентрира главно върху понятието „ божествени обекти-личности “, където другояче неодушевените предмети се преглеждат като притежаващи жива, съзнателна същина.

Работата й също по този начин преглежда безпокойството, което индусите и будистите показват по отношение на извършващите ритуали апарати, които заместват хората, и дали тези апарати в действителност могат да бъдат по-добри поклонници от хората.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР