"Не съм убедена, че орязването на цялото финансиране (на диктаторските

...
"Не съм убедена, че орязването на цялото финансиране (на диктаторските
Коментари Харесай

Шефката на ЕБВР защити кредитната стратегия в автократичните държави

"Не съм уверена, че орязването на цялото финансиране (на диктаторските режими), поддържа развиването на страните и демократичната им еволюция ", споделя в изявление за "Файненшъл таймс " Одил Рено-Басо - ръководител на Европейската банка за възобновяване и развиване - във връзка на банковите интервенции в Египет. Дамата добавя, че банката желае "да помогне на страните да поемат в вярната посока ".

С тези думи новият началник на Европейска банка за възстановяване и развитие отбрани кредитната интензивност на институцията в автократичните страни, макар мандата й да работи в страни, прилагащи мултипартийната народна власт и плурализма. Част от най-големите пазари на Европейска банка за възстановяване и развитие, в това число Турция, Египет и Беларус, направиха завой към тоталитаризъм през последните години. В тази връзка и във връзка на отправените рецензии, госпожа Рено-Басо - някогашен общоприет шеф на хазната към министерството на стопанската система и финансите на Франция, която пое преди месец ръководството на Европейска банка за възстановяване и развитие, разяснява, че акцентът на институцията върху кредитирането на частния бранш оказва помощ за активизиране на гражданското общество против репресивните режими.

Учредителните документи и уставът на Европейска банка за възстановяване и развитие сочат недвусмислено, че задачата й е да работи в "държави, поели ангажимент и прилагащи правилата на мултипартийната народна власт, плурализма и пазарните стопански системи ". И "ЕБВР явно нарушава пълномощията си в голям брой места ", нападна Фиданка Бачева Макграт от неправителствената организация CEE Bankwatch. Госпожа Макграт добавя, че има бегли потвърждения на изказванията на банката, че вложенията й могат да насърчат прозрачността и по-доброто ръководство.

Европейска банка за възстановяване и развитие е основана през 1991-а, с цел да улесни прехода към пазарна стопанска система на страните от някогашния руски блок посредством даване на заеми за честния бранш в композиция със препоръки за политиката му. Институцията разшири активността си до Близкия изток и Северна Африка и възнамерява да навлезе и в африканските страни под Сахара.

Най-големият й пазар през 2019-а е Египет, а третият по значителност - Турция, където гражданските права и свободата на изложение се лимитират от години. Две от обичайните страни, в които развива активност - Унгария и Полша - пък са в битка с Брюксел поради отстъплението им от правилата на правовата страна и демократичните стандарти. Европейска банка за възстановяване и развитие кредитира и планове на частния бранш в Беларус, където президентът Александър Лукашенко разгласи победа на твърдо оспорвани от опозицията избори през август и от време на време потушава с несъразмерна мощ митингите на недоволните.

Банкерите от интернационалния заемодател обаче са уверени, че грижата за частния бранш лимитира властта на страната над популацията. Още повече, Европейска банка за възстановяване и развитие към този момент не отпуска заеми на държавното управление в Минск или на държавни предприятия в Беларус. Огромният дял от кредитирането й в Египет и Турция също е концентриран в частния отрасъл, макар че един от най-големите й планове през 2020-а е заем от 250 млн. евро, възложен на египетското провителство за възобновяване на петролна рафинерия.

По отношение на десетките милиарди евро финансиране, които са под въпрос поради опълчването сред Брюксел и Будапеща и Варшава, госпожа Рено-Басо показва, че банката няма огромни вземания от Унгария. Но пък има въздействие върху управението и антикорупционната отбрана в плановете си за кредитиране.

Рено-Басо ще управлява Европейска банка за възстановяване и развитие в сложни времена на икономическа рецесия и подозрения в някои столици на Европейския съюз до каква степен оправдано е разширението на активността й отвън първичните европейски задачи, както и за припокриването й с много по-голямата Европейска капиталова банка. Европейските ръководители обмислят дали да поддържат една от двете институции като заемодател за развиването на блока и да засилят "стратегическата й автономност ". Още повече, Европейска банка за възстановяване и развитие не е европейска банка и измежду акционерите й са Китай и Съединени американски щати. Глобалното акционерно наличие обаче, съгласно французойката, "има огромен геополитически смисъл за Европейски Съюз ".

Европейска банка за възстановяване и развитие има преимуществото да работи "на терен ", с много по-голям личен състав покрай клиентите от конкурентната Европейска инвестиционна банка, която подчертава върху едрите инфраструктурни планове, изяснява госпожа Рено-Басо. Тя поддържа проекта за нахлуване в областите под Африканска Сахара, където активност развива и Европейска инвестиционна банка. Защото стабилността на Африка е толкоз огромно предизвикателство за Европа, че "трябва да се употребяват всичките налични средства и всичките варианти ".

Смяната на караула в Белия дом ще помогне на Европейска банка за възстановяване и развитие да насочи по-голямата част от финансовите си боеприпаси към нисковъглеродни планове в сходство с Парижкото съглашение за въглеродните излъчвания, което Доналд Тръмп оспорва, показва Рено-Басо. Което, съгласно нея, "ще сътвори нова динамичност ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР