„Не съм сигурна, че отделни хора от ГЕРБ, ДПС и

...
„Не съм сигурна, че отделни хора от ГЕРБ, ДПС и
Коментари Харесай

Марая Цветкова за ФАКТИ: Животът на ИТН категорично ще бъде мъчителен

„ Не съм сигурна, че обособени хора от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия не биха подкрепили съставянето на държавно управление “.

Това сподели в изявление за ФАКТИ политологът Марая Цветкова. Повод за думите ѝ беше възможната поддръжка, която препоръчаното от „ ИТН “ държавно управление би могло да получи.

" Разковничето се крие в дълбокото недоумение на съществени политически и демократични постулати в резултат на бедна политическа просвета “, счита още тя.

Целия диалог с Марая Цветкова четете в идващите редове:

- Г-це Цветкова, по всичко наподобява, че държавното управление на „ ИТН “ няма да получи поддръжка, допустимо ли е съгласно Вас да се сформира държавно управление с третия мандат?

- Аз съм сигурна, че този проектокабинет няма да получи поддръжката на „ Демократична България “ и „ Изправи се.БГ! Ние идваме! “, тъй като от обединенията ясно обявиха това след свикването на техните вътрешнопартийни органи. Не съм сигурна обаче, че обособени хора от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия не биха подкрепили съставянето на държавно управление. Играта на кворум до последно ще бъде решителен фактор и в действителност ще бъда прелестно сюрпризирана, в случай че парламентарните групи не шикалкавят и застанат ясно и изрично зад позицията си, каквато и да е тя.

- Според Вас животът на „ ИТН “ дълъг ли ще е?

- Не съм сигурна за продължителността на този живот, само че изрично ще бъде непосилен заради няколко фактора, които са в ядрото на партията. Липсата на Слави Трифонов в Народното събрание, неналичието на симпатични лица, които да го заместват, текучеството и бартерите на “персонал “ в партията, само че най-много заглушаването на естествените в тази партия. Оттам насетне, с изключение на проблеми с ясното финансиране, ще се засилят и медийните офанзиви, които изрично не се свеждат единствено на персонална основа от спонсорите на редица съмнителни медии.

- Къде може да отидат гласовете, които „ ИТН “ ще загуби при едни нови избори?

- С Има Такъв Народ обстановката е странна. Не се знае дали ще загуби толкоз гласове след едни нови избори. От партията сполучливо превъзбуждат това неодобрение, тлеещо от години в българския обичай, и внушават невъзможността за неговото изложение през миналите години. Сега се прогласиха за притежател на тази експанзия, която значително видоизмениха и в този момент наподобява самоцелна, а не градивна. Все отново си мисля, че част от гласовете ще се върнат в партията на Борисов, който за положително или зло бе по-стабилен “бащица “ за този профил гласоподаватели. Друга част от гласовете биха могли да се отлеят в резултатите на Демократична България и ИБГНИ по линия на това, че бяха поставени в кюпа на партиите на митинга. Възможността да има отказали се от Има Такъв Народ, които обаче не престават да не намират опция измежду другите, също стои на напред във времето. За жал, цялата обстановка още веднъж се припокрива с израза “всички са маскари “ в очите на всеобщия гласоподавател, който разбираемо отхвърля да следи всеки подробност.

- Къде е разковничето на неразбирателството сред партиите съгласно Вас?

- Ако оставим настрани егото и възприемането на властта като самоцел, то разковничето се крие в дълбокото недоумение на съществени политически и демократични постулати в резултат на бедна политическа просвета. Всеки опит за съответен диалог се свежда до чувството за задкулисие и този черен облак върху българската народна власт като че ли наподобява по-силен от вятъра на смяната. Трябва да си признаем, че тази линия на мислене във връзка с задкулисието е най-достоверната и потвърдена във времето в България. Сигурно ни би трябвало някаква нова парадигма на мислене, само че това няма по какъв начин да стане, до момента в който играчите отвън светлината на прожекторите, не бъдат обезвредени посредством правораздаване.

- Ако политическата рецесия в България продължава дълго и влезем в поредност от неуспехи да се сформира ръководство, какви биха могли да са следствията и решението?

- Краткосрочното решение е всяка партия да инициира личното си самосезиране и да разчисти нездравословните в нея детайли, което да докара до по-голямо доверие и от страна на партиите, и от страна на жителите. Дългосрочното решение е построяването на демократични обичаи и приемлива политическа просвета.

Бел.ред.
И двете партии, и, дадоха обещание на гласоподавателите си мажоритарен избор и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР