Не съм предполагала, че леко смутеното ми самопризнание за ще

...
Не съм предполагала, че леко смутеното ми самопризнание за ще
Коментари Харесай

Какво не знаем за полезното действие на бирата?


Не съм предполагала, че леко смутеното ми признание за ще разсъни подобен отклик и утвърждение. Оказа се обаче, че за моя наслада голяма част от актуалните девойки споделят тайните ми страсти и без непотребни угризения гордо разпускат след работа на чаша питие в хубава компания.

Това ми даде мотив още един път да ви занимая с обичаната кехлибарена напитка и най-много с благотворните съставки, съдържащи се в нея. Не съм сигурна дали съумях да посочи задоволително добре потребните свойства и качества на бирата – при умерена консумация, несъмнено. Предполагам, че множеството от вас са чували за многото витамин B, антиоксиданти, хидратиращи съставни елементи, съдържащи се в нея. Но знаете ли, че към този момент даже има и бирени спа центрове?

Започваме от витамините – всички знаем какъв брой значими и потребни са те за нашата обмяна. Ето какво можем да си набираме на ден с едно рационално количество от половин литър питие. В бирата се съдържа високо количество витамини от група В. Това са тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пантетонова киселина (В5), пиридоксин (В6), фолиева киселинана (В9) и цианкоболамин (В12). В една бутилка от 0,5 л бира се съдържат приблизително към 10% от целесъобразната за възрастни дневна доза витамини от група В. Най-значителен е делът на В9, В6 и В2.И най-интересната част: бирата подтиква хормона на щастието и има успокоителен резултат.В едно напълно скорошно проучване на проф. доктор Донка Байкова, доктор Сергей Иванов, доцент доктор Алексей Василев и доктор Валентина Любомирова се открива, че съдържащите се в бирата витамини от групата В способстват за стимулиране функционалностите на централната нервна система, активизиране на обменните процеси в организма и по-ефективен разход на употребяваната хранителна сила. Авторитетните диетолози и нутриционисти считат, че при умерена консумация високото количество витамини от група В в пивото спомага сърдечните ни и мозъчни действия. С половин литър бира може да бъде доставен от 9 до 27,5% от целесъобразния дневен банкет на витамин В6, от 3,5 до 14,1% – за витамин В2, и сред 4,0 до 10,5% – за витамин В3. Само едно допълнение от мен: подсещам ви да консумирате в умерени количества, а с цел да извършите преживяването още по-приятно, можете да комбинирате пивото с вкусно и леко ядене като риба в комбиниране със зеленчукова салата.

Ако имате опасения за наличието на въглехидрати и мазнини в бирата, забравете ги – в нея наличието им е ниско. Около 50% енергиен дял в бирата имат комплексните въглехидрати, само че те са потребни, тъй като подкрепят изхвърлянето на токсични сътрудници, попаднали с храната в организма и имат благоприятен здравословен резултат. Мазнините в бирата пък са по-малко от 1% от общата енергийна стойност или не повече от 1 kсal в 500 мл бира. Белтъчините са под 0,5 kсal в 500 мл. Поради толкоз ниските количества мазнини и белтъци, дребното алкохол и въглехидрати, и високото наличие на вода в пивото, потреблението на бира не води до трупане на непотребни килограми при умерена консумация.

Сега стигаме до най-интересната част: с изключение на всичко останало, бирата подтиква така наречен “хормон на щастието ” и има успокоителен резултат. Тя въздейства благотворно върху функционалностите на централната нервна система и я балансира. Аминокиселините в белтъчния състав на пивото от своя страна подтикват синтеза на ендорфини, известни като “хормони на щастието ”. В умерени количества бирата има меко, релаксиращо и антидепресантно деяние.

Друго българско проучване, извършено през 2014 година сочи, че създаденото у нас питие е и отличен източник на значими нискомолекулярни антиоксиданти. В напитката те участват в уравновесена, постоянна и леснодостъпна форма. Ключови антиоксидантни съединения в бирата са пролин и глутатион. Именно пролинът е една от 20-те аминокиселини, изграждащи структурата на белтъчните молекули, незаменима при синтеза на колаген – протеина, виновен за поддържането на костите и съединителната тъкан. Точно той поддържа ставите ни гъвкави и способства за свежия и юношески тип на кожата ни. Веществото се синтезира естествено в организма, само че може да бъде усвоено и от храната. А глутатионът е дребен протеин, който се намира и в плодовете и зеленчуците и се синтезира и от човешкото тяло. Заедно с витамин C, глутатионът е главен антиоксидант, сразяващ нездравословните субстанции.

Фитнес инструкторите пък предлагат по чаша бира след дейни спортни действия. Тя сполучливо хидратира организма след тежки физически натоварвания, защото съдържа задоволително количество вода, витамини и соли. Комбинацията им способства за по-бързото възобновяване на водния и електролитен баланс на човешкото тяло, спомага за по-бързото изхвърляне на отпадъчните артикули и млечната киселина от мускулите – последната е виновникът за мускулната тресчица. Бирата не обезводнява организма, в противен случай – хидратира го, точно поради ниското наличие на алкохол и над 90% вода в състава си.А в този момент стигаме и до най-момичешката страна на бирата – приложението й в модерните бирени спа центрове. Странното е, че това се случва чак в този момент в актуалния свят, в случай че тези качества на пивото са били известни още в античен Египет. Легендарната египетска кралица Нефертити употребила кехлибарената напитка, с цел да поддържа косата си мека и блестяща. В днешно време образецът й е последван от доста дами, които се доверяват на качествата на пивото освен за косата си, само че и за типа на кожата си. Вече съм споменавала за пивните дрожди, по-известни като бирена квас, които способстват за свежото положение на лицето поради натуралните си съставки и високото наличие на антиоксиданти и витамини.

А най-новата мода при разкрасяващите процедури в Европа е потапяне в първокласна вана с бира. Това наслаждение насища клетките с О2 и контролира процеса на изпотяване. Подобрява кръвообращението, има позитивен резултат върху нервната система и най-интересното – спомага за понижаване на тежестта. Още не съм го пробвала, само че си го маркирам за това лято. Опитайте и вие, девойки! Звучи завладяващо, нали?

С поддръжката на Съюза на пивоварите в България
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР