Не съм очаквала, дори не приемах възможността, че е възможно

...
Не съм очаквала, дори не приемах възможността, че е възможно
Коментари Харесай

Джулия Пъстракова и нейната човешка история

" Не съм очаквала, даже не одобрявах опцията, че е допустимо да ни се случи. " Лимбо " беше един от 16-те кино лентата, достигнали до полуфинал на Студентските
" Оскари " в категория " Документално кино ", само че не съумя да се класира в селекцията, в която оповестиха финалистите. В средата на август излязоха формалните резултати ", сподели за ДУМА Джулия Пъстракова, която е режисьорка и сценаристка на " Лимбо ".
Родена е във Варна. Завършва стопанска система и мениджмънт във Варненската комерсиална гимназия. След дипломирането си кандидатства в НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов " и сега е студентка в четвърти курс, компетентност " Филмова и телевизионна постановка ". Авторката на кино лентата споделя за нашите читатели по какъв начин той се появява на бял свят и какво е неговото обръщение:
" Идеята за " Лимбо " се роди по време на неналожителен диалог сред мен и сценариста Александър Хаджиев. Разбрахме, че и двамата имаме персонален взор, обвързван с заболяването деменция. Александър ми показа, че един от прародителите му е настанен в профилиран дом, а други трима са импровизирано диагностицирани със болестта. Аз имам сходен опит с моя дядо. След утежняване на положението му мъчно се взе решение да бъде настанен в дом. През 2022 година той умря. Отначало имах подозрения дали да се захвана с плана. Емоционалната ми обязаност към тематиката беше реалност и съществуваше риск за липса на справедлива преценка. След известни размисли стигнах до извода, че персоналното отношение би помогнало. Осъзнах, че тематиката се нуждае от гласност. Тогава везната се наклони и взех решение да се впусна в това премеждие. "
Пъстракова добавя, че деменцията е неврологично заболяване, което се характеризира с утежняване на умствените качества. В тежка степен засегнатият е некадърен на независима грижа. Обикновено от появяването на първите признаци до диагностицирането изминават месеци или години. Това се трансформира в главен проблем. В този интервал заболяването прогресира и утежнява положението на пациента.
" За болестта деменция " Лимбо " споделя друга история. Това не е научно-популярен филм, който ще се занимава с проучването на заболяването, не е и медицински речник, който ще разкрие смисъла й. Продукцията не е за пациента, тя е за индивида, за неговото минало, живот и орис. Исках да основа филм, в който не доминира плашещата информативност за диагнозата. Интересувах се основно от човешките истории ", акцентира режисьорката.
Тя споделя, че " Лимбо " е сниман в " Дом за пълнолетни лица с деменция - Княжево " в София, в границите на шест дни. " Предподготовката изискваше намиране на поддръжка от институция, в която това да се реализира. Успяхме да я открием от ръководителя на Сдружение " Информация и съвещания " Мариана Велева и от шефа на " Дом за пълнолетни лица с деменция - Княжево " Ангелина Георгиева. По време на снимачния развой с екипа преминахме през необятен набор от страсти. Отначало в предизвикателство се превръщаше конфликтът със обстановки, в които безсилието и неспособността за смяна на събитията надделяваха. С всеки минал ден настанените ставаха все по-отворени към нашето наличие и споделяха своите истории. Създадох доста скъпи мемоари, като образец са честите ни разходки с баба Николинка. В почивките дружно късахме рози от градинките в дома, след което получавах нейното увещание, че няма да разреши на никого да ми се скара.
Слушах разказите, спомените от живота й и въпреки да чувах някои от тях още веднъж, тези диалози ми помогнаха да пречупя повърхностната обвивка на тематиката във кино лентата ", споделя отличничката, която до момента в който учи в гимназията, открива пристрастеността си към театъра, а по-късно се появява и любовта й към киното.
Сферата на стопанската система не пробуди интерес при мен. При този избор родителското мнение надви, споделя Джулия, на която й следва дипломиране и сега работи по сюжет за дипломния филм, чиито фотоси се обрисуват да са през април-май следващата година. По думите й, в множеството случаи при младите режисьори хрумвания и тематики има, въпросът е дали ще могат да се осъществят. Защото доста млади режисьори срещат компликации в намирането на финансиране и запаси. " Увеличаването на стратегиите за безплатни средства, особено ориентирани към завършващите, ще обезпечи финансовата поддръжка, нужна за реализирането на техните планове ", счита Пъстракова. Според нея филмовата промишленост в България демонстрира капацитет в поддръжката за развиване на младите режисьори, само че макар тези старания към момента има и място за усъвършенстване.
Постижение за българското кино

" Лимбо " е курсова работа, която е включена в образователната стратегия на трети курс в НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов ". Екипът е студенти от академията. Продуцент е проф. доктор Станислав Семерджиев от НАТФИЗ. Изпълнителен продуцент - Александра Живкова. Оператори са Николай Яръмлъков и Сара Морфова. Монтажът е дело на Василена Лакова. Звук - Симеон Стефанов, цветни корекции - Виктор Добрев, грим - Анна-Мария Антонова. Първи помощник оператор е Виктор Добрев, взрив оператор - Симеон Стефанов, Дебора Генадиева.
Лентата е представяна в стратегиите на Международния студентски кино фестивал " Ранно пиле ", където получава наградата за най-хубав документален филм. Има премия за най-хубав късометражен документален филм и специфичната премия на журито на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна (14-18 юни, 2023). С четири номинации е на Националния фестивал на българското кино " Васил Гендов ", 2023 година Отличен е и от фондация " Стоян Камбарев ". Попадането на " Лимбо " в Оскаровата селекция е извънредно достижение за българското кино и неговите млади създатели.
През 1983 година филмът на Вергиния Бреснишка " Първобитна история " удостоява ВИТИЗ с първата му номинация за Студентски " Оскар ".  През 2020 година наше заглавие още веднъж попада измежду номинираните - " Танда " на Теодора-Косара Попова, една от трите номинации за задграничен документален филм.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР