Не съм България и не мога да коментирам в момента.

...
Не съм България и не мога да коментирам в момента.
Коментари Харесай

Министър Минеков за съборената сграда в Пловдив: В Скопие съ...

Не съм България и не мога да разясня сега. Така министърът на културата Велислав Минеков отговори на въпроса на „ Марица ” за съборената постройка на ул. „ Авксентий Велешки ” в Пловдив. Както към този момент съобщихме, читатели на „ Марица ” изпратиха на публицистичната ни поща сигнал със фотоси и видео, на които се вижда, че част от някогашната администрация на тогавашната Цигарена фабрика е разрушена.



Велислав Минеков е в Скопие за откриването на българския културен център в столицата на Северна Македония. Пред репортера на „ Марица ” той даде обещание, че ще препрати сигнала до специалистите във ведомството и министерството на културата ще излезе с публична позиция по случая при започване на идната седмица.

„ Марица ” потърси за коментар и шефа на Националния институт за недвижимо културно завещание Петър Петров. Той е някогашен основен проектант на регион „ Централен ”, на чиято територия се намира Тютюневият град и въпросната постройка. Той обаче не подвигна телефона си и отговори с текстово известие, че е на значимо съвещание и сега не може да приказва.

Свързахме се и с представител на вложителя " Виктория сити център ". Собственикът Величко Яков изясни, че имат всички нужни документи за събарянето на част от постройката и не правят никакви противозаконни дейности. Оказа се, че в Министерството на културата са осведомени със случая и преди време са отказали да съгласуват плана, който планува и ново строителство в част от парцела. Отказът обаче е паднал в съда.   

От Община Пловдив разясниха, че са проверявали обекта, само че защото той е от трета категория, са препратили преписката до РДНСК още преди месец. От дирекцията за строителен надзор пък не са открили нарушавания. 



Държавните институции и локалната власт не престават да си трансферират топката за постройките в Тютюневия град и останалите монументи на културата. Докато служителите се ровят в преписките и не намират време за законодателни промени и разписване на явен проект за ръководство на културното завещание, старите здания губят борбата с времето. Ходенето по тъгите за притежателите продължава с години и те все по този начин не знаят какво би трябвало, какво могат и какво не могат да вършат с парцелите си. Междувременно харчат големи средства за поддръжка, поправки, защита и налози за старините, както и за създаването на планове, които нормално не виждат бял свят. 

Въпросът е за какво виновните институции имат разнообразни позиции по случаи със здания с сходна историческа стойност, които на всичко от горната страна се намират в една и съща архитектурна зона. И дали не става дума за особени ползи, лобизъм и основаване на условия за корупционни практики. Припомняме, че преди два месеца министър Минеков три пъти пристигна в Пловдив и опита персонално да спре багерите при събарянето на две остарели здания на бул. " Христо Ботев " 51-53. Арх Петър Петров също бе на терен и даже се подреди до протестиращите, измежду които бяха арх. Петкана Бакалова, проф. Мария Шнитер и деятели на " Демократична България ".  
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР