Не съжалявам, че назначих Даниела Митева за директор на Агенцията

...
Не съжалявам, че назначих Даниела Митева за директор на Агенцията
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Не съжалявам, че назначих Даниела Митева за директор на Агенцията по вписванията

Не скърбя, че назначих Даниела Митева за шеф на Агенцията по вписванията, съобщи служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов в студиото „ Тази събота и неделя “.

„ Сигурно е мъчно да се направи този избр. В случая се стопирах на това предложение, изборът е мой. Тя беше първата, която работеше по Търговския указател. Трябваше да бъде човек, който познава от вътре активността на Агенцията “, добави той.

Стоилов изясни, че претекстовете му за отстраняването на предходния шеф на Агенцията по вписванията Габриела Козарева, са това, че още при встъпването си в служба е изискал доклади от дирекциите на Министерството на правораздаването.

„ В резултат на този отчет, където се посочваха редица пропуски и нарушавания, взех това решение, в съгласие с министър-председателя, както е по закон “, уточни той.

У нас има корупция освен в общоприетия ѝ тип

„ Преди няколко години установявах, че може да имаме корупция освен в общоприетия тип, която постоянно съставлява престъпление, само че когато законите се вършат не в публичен интерес, а с цел да се облагодетелства избрани корпоративни частни ползи, тя към този момент става законна

Служебният министър на правораздаването даде и съответен образец за Закона за приватизацията, признат при започване на мандата на по-предишния парламент, посредством който са били опрощавани отговорности за неизпълнени контракти за десетки милиони левове.

„ Или пък прехвърлянето на избрани действия от страната в така наречен „ ин хаус “ осъществявания, като не е неприятно страната и общините да употребяват личните предприятия, само че те се трансформират в медиатор, с цел да могат след това други частни структури да усвояват тези пари “, добави Стоилов.

Министерството на правораздаването

„ До преди няколко десетилетия правораздаването беше едно от министерствата, което имаше най-голям потенциал във връзка с законодателството, до момента в който това министерство последователно е изпразвано от наличие, ненапълно от това, че правосъдната власт се обособи и закупи лично ръководство с несполучливото определение държавно управление на правосъдната власт в лицето на Висшия правосъден съвет “, сподели той.

Според Стоилов сякаш се е бъркало независимостта на правосъдната власт, която е несъмнено нужна, с откъсването на тези действия, които имат доста по-широко наличие и прехвърлянето им в редица други структури.

Бият Пановски !

„ Спомняме си единствено преди няколко месеца по какъв начин една „ джипка “ обикаляше цялата страна в дните преди изборите и в този момент не виждам това да се прави от служебното държавно управление, тъй че тук възгласите „ Бият Паниковски! “ няма да минат “, съобщи служебният правосъден министър.

Според него в идния отчет на Европейска комисия за върховенството на правото още веднъж ще бъде отправена оценка към България, че няма особени резултати в противодействието на корупцията по високите етажи с приключили правосъдни актове и действителни резултати.

Оставките във Висшия правосъден съвет

„ Уважавам хората, които могат да поемат отговорност, макар че тя не е единствено на тези двама души, тъй като този план стартира по неправдив метод още в края на мандата на някогашния Висш съдебен съвет. Мисля, че те самите в някаква степен са разочаровани, тъй като, сякаш възприятието за самодостатъчност на правосъдната власт е подвеждащо “, съобщи той във връзка оставките на двама от членовете на Съдийската гилдия на Военновъздушни сили Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев поради плана за промяна на правосъдната карта на България.

По думите му правораздаването и правосъдната система са прекомерно значими, с цел да бъдат оставени единствено на магистратите, още по-малко на органите, които ръководят правосъдната власт.

„ Най-важното е жителите, които търсят досегаемост и правдивост, да получават резултат “, добави Стоилов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР