Не са малко животните, които могат да претендират, че са

...
Не са малко животните, които могат да претендират, че са
Коментари Харесай

Коя е най-голямата змия, обитавала нашата планета

Не са малко животните, които могат да претендират, че са в действителност големи - изключително когато включим и тези, които в миналото са бродили по нашата планета. И въпреки всекидневно динозаврите да получават цялата популярност, заслужава да се спомене и едно гигантско, което се счита за най-голямата змия, живяла в миналото на Земята.
 Dinosaurs: The Final Day, Дейвид Атънбъроу и филмът, който ще покаже последните мигове на динозаврите на земята
Какви са били последните дни на динозаврите

Отговорът - в новия филм на Дейвид Атънбъроу

Става дума за титанобоа (Тitanoboa cerrejonensis), обитавала тропическата южноамериканска джунгла преди към 66 милиона години в перида на Палеоцена. Тя се трансформира в главен див звяр след изгубването на динозаврите.

Останки от впечатляващата змия са открити в северните елементи на Колумбия, във въглищната мина Серехон, известна като един от най-богатите в света райони по залежи на фосили. Изследователите съпоставят две от добре непокътнатите кости от влечугото с типове змии от наши дни и по този начин дефинират приблизителния размер на титанобоа.
 Снимка 639835

Така се стига до заключението, че гигантската е била с дължина към 12.8-14.3 метра и е тежала над един звук. Живяла е във влажни региони с блата и гъста растителност.

Вкаменелостите разкриват още, че титанбоа е член на семейство Боидни. Вероятно е да не е била токсичен тип и като цяло не се е различавала значително от актуалните змии от типа боа. Абсолютен див звяр от засада, който поглъщал плячката с големите си челюсти.

Предполага се, че най-честите й жертви са или сходни на типове, чиито вкаменелости също са открити в Серехон.

Размерите на титанбоа откривателите свързват с тропическия климат, който е бил със междинни температури от най-малко 30-34°C. Топлината е пособия да се поддържа метаболизмът на гигантското създание, прецизират от IFL Science.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР