Не са чак толкова много моделите, които са променили историята

...
Не са чак толкова много моделите, които са променили историята
Коментари Харесай

Най-популярният хибрид в света стана по-мощен

Не са чак толкоз доста моделите, които са трансформирали историята на автомобилната промишленост, само че Toyota Prius е измежду тях. Това беше първият всеобщ хибрид на пазара, като той се трансформира в същинска сензация, изключително в Северна Америка, където обичайно до този миг се купуваха най-вече коли с огромни мотори, харчещи доста гориво.

Toyota обаче сподели на света, че едно транспортно средство може да бъде екологично, и продължи да развива Prius през годините. Сега японците показаха петата генерация на известния хибрид, която ще се предлага в разнообразни разновидности за вътрешния пазар, за Европа и за Северна Америка.

Дизайнът на модела е добре прочут, само че ясно се виждат и измененията по него. Например върхът на покрива е изместен по-назад, което

 

придава на автомобила по-скоро тип на купе

 

Новият Prius има по-дълго междуосие, по-нисък център на тежестта и по-големи 19-инчови джанти като стандарт. Променените пропорции включват понижаване на височината с 50 мм и удължение на междуосието също с толкоз. Общата дължина е с 46 мм по-малка, до момента в който широчината е увеличена с 22 мм.

Дизайнът прилича този на новата гама Crown на Toyota, изключително начело, където са инсталирани също толкоз впечатляващите LED фарове. В основата на автомобила е платформата Toyota TNGA от второ потомство, която се отличава с подпори MacPherson начело, двойни носачи откъм гърба и е по-твърда от архитектурата на предходния модел.

 

В Европа новият Prius се предлага единствено като plug-in хибрид.

 

Задвижването включва 2,0-литров четирицилиндров мотор и електромотор с обща систематична мощ от 222 к.с. Това е усъвършенстване с 99 к.с. спрямо електрически подпомагания 1,8-литров четирицилиндров мотор на актуалната кола, която развива 121 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч при тази версия лишава 6,3 секунди.

За европейския Prius е планувана и по-мощна батерия - 13,6 кВтч (при предшественика тя беше 8,8 кВтч), която е сложена под задните седалки. От Toyota показват, че измененията обезпечават " 50% повече от настоящето потомство ", което би трябвало да значи пробег единствено на електричество от 94,15 км (досега той беше 63 км).

За Япония са оповестени две задвижващи системи. Първата е същата като тази за Европа, до момента в който при втората се залага на 1,8-литров бензинов мотор и електромотор - тук разновидностите са два: 140 и 193 к.с. По-мощната трансформация е със система за задвижване на четирите колела E-Four и при нея има втори електрически мотор на задната ос. Ускорението от 0 до 100 км/ч лишава 9,3 и 7,5 секунди надлежно.

Новият Prius е оборудван и със

 

система за слънчево зареждане (панел на покрива),

 

която генерира задоволително сила за изминаване на до 1250 км годишно. Тази технология ще бъде налична и за европейския вид на модела.

Интериорът възприема езика на стила Island Architecture с три зони - " обграждане ", " модул на лидера " и " плаващ инструментален панел ". Той е сходен на оформлението в кросоувъра bZ4X, защото екранът на габаритите стърчи нагоре от арматурното табло, вместо да има похлупак към него, както при множеството съвременни транспортни средства.

Централната подпора се състои от информационно-развлекателен екран, който излиза от таблото. Единственият физически контролер, наподобява, е копче в долния десен ъгъл на екрана. Чифт тънки вентилационни отвори разделят екрана на информационно-развлекателната система от контролите за системата HVAC. Има бутони за ръководство на температурата на седалката и контролиране на температурата в купето.

Оборудването на най-популярния хибрид на планетата включва най-новата версия на Toyota Safety Sense, която получи монокулярна предна камера, задна камера за цифрово вътрешно огледало и вграден запис на придвижване. Системата Toyota Teammate също е общоприета и включва Advanced Park с функционалност за дистанционно управление, която разрешава дистанционно управление на автомобила при влизане и излизане от паркомясто.

От японския производител показват статистика, съгласно която от стартирането на първия Prius на пазара през 1997 година от модела в целия свят са продадени на 5,05 млн. бройки. Компанията пресмята, че това е понижило излъчванията на CO2 с повече от 82 млн. тона, спрямо бензинови коли със сравними характерности.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР