Не помня кога за първи път съм си пуснала ,

...
Не помня кога за първи път съм си пуснала ,
Коментари Харесай

„Сексът и градът“: имаме ли нужда от продължение 20 години по-късно?

Не помня по кое време за първи път съм си пуснала, нито даже на какъв брой години съм била. Знам обаче какъв брой постоянно си го пущам и до през днешния ден, когато съм в средата на своите 30, изключително в самотните зимни вечери с чаша алено вино в ръка. Не знам дали това е по този начин, тъй като Кари, Саманта, Миранда и Шарлот са на същата възраст в сериала, не знам дали е поради тоалетите им, поради освободеността им, поради другарството им, или просто тъй като демонстрират какъв брой мъчно се намира любовта и през какъв брой несполучливи връзки би трябвало да преминем, с цел да стигнем до нея. Ако имаме шанс, несъмнено, тъй като от време на време и най-хубавите обувки на Маноло Бланик не оказват помощ.

С на продължението се появиха полемики до каква степен седмият сезон на „ Сексът и градът “, който ще се случи повече от 20 години след излъчването на първата серия, ще бъде съответен за времето, в което живеем, и до каква степен житейската философия от сериала ще бъде настояща и през днешния ден, изключително откакто основните героини към този момент са на 50. Имаме ли потребност от това продължение въобще , изключително откакто двата игрални кино лентата описаха донякъде как не престават историите на четирите девойки, които обаче се поизгубиха в „ безкрайното фешън дефиле “, на което бяхме очевидци в тях?

Истината е, че колкото и да се появяват след „ Сексът и градът “, постоянно ги съпоставяме с него, само че и нито един от тях (например „ 40 е новото 20 “ или „ Дръзки девойки “) не реализира същия триумф. Дали тъй като спряхме да се вълнуваме толкоз от секса и любовта, дали тъй като целите ни са други, провокациите, пред които се изправяме също, или просто пораснахме.
               

Ако преди двайсет години се очакваше на 30 да сме омъжени и с най-малко едно дете (не, че това не тегне в обществото и днес), то точно Кари, Саманта, Миранда и Шарлот (може би без нея) ни демонстрираха, че това напълно не е наложително, че е по-важно да си намерил себе си, специалността си, жилището си и приятелките си, преди да пристъпиш към прага на любовта, още повече този на фамилния живот. Именно „ Сексът и градът “ сподели, че бракът не е заричане за благополучие, нито сексът за една нощ, и че няма нищо неприятно в това да си сингъл – на 20, на 30 или на 40... Ще забележим те какви ще са на 50, нали? По-важното е, че постоянно ще имаме потребност от такива девойки към себе си, които да ни сипят вино след следващата разлъка, да ни се скарат, когато вършим неточности и ще ни поддържат, даже и когато знаят, че не сме поели във вярната посока.

„ Може би нашите приятелки са нашите сродни души, а мъжете са просто хора, с които да се забавляваме “, както споделя в един от епизодите Шарлот.

Може би никой сериал не се е фокусирал толкоз върху женското другарство, както „ Сексът и градът “, а също и върху секса и любовта, само че някъде сред тях той засягаше и мъчителни тематики като това да бъдеш самотна майка, да влизаш в обувките на мъжете, с цел да се издигнеш в кариерата, да имаш репродуктивни проблеми, да се сблъскаш с болест като рак на гърдата. Неща, с които продължаваме да се сблъскваме и през днешния ден.
               

Няма по какъв начин да пропуснем и, като пети основен воин в сериала, тъй като точно посредством тези четири героини видяхме по какъв начин могат да се комбинират неща за 5 и за 500 $ в един тоалет. И в случай че се чудите по какъв начин ще наподобяват те в продължението, нищо чудно да забележим още веднъж доста неща от 90-те години, които през последните няколко сезона се завърнаха извънредно блестящо в стилните трендове.

И освен по какъв начин ще наподобяват, само че и какви тематики ще бъдат доразвити в него са нещата, които вълнуват критиците. Част от упреците към сериала са, че в него в никакъв случай не е имало по-значима роля на негър артист (тема, която през последните години е извънредно сензитивна в киноиндустрията), а единствено епизодични участия и подмятане за този проблем – когато Саманта трябваше да приключи една от връзките си точно тъй като сестрата на въпросния мъж не искаше той да бъде с бяла жена. Затова в този момент интензивно се приказва, че в седми сезон може би ще се появи нов основен воин или героиня и тя или той сигурно ще бъдат цветнокожи.

Достатъчно съответно ли е и включването на тематиката за правата на ЛГТБ обществото в телевизионната поредност? Ако отбележим обстоятелството, че Кари имаше непосредствен другар гей – леко срамежливия  Станфорд, до момента в който Шарлот имаше своя Антъни, а Саманта мина през хомосексуална връзка с жена, може би ще отговорим и на този въпрос. Освен това в годината, в която излиза шести сезон на „ Сексът и градът “, в Щатите се появява сериалът “Ел Ей връзки “ (L Word), който също имаше шест сезона и който бих определила като гей разновидността на хитовата поредност.

В него тематиката за другарството и любовта също са мощно застъпени (може би даже с повече дълбочина), само че пречупени напълно през другата полова ориентировка. Миналата година този сериал също имаше свое продължение в HBO – “Ел Ей връзки: Поколение оттатък етикета “. Мога да загатна и поредицата Orange Is the New Black, която също визира тематиката за връзките сред дамите – полови, платонични, всевъзможни. Така че промишлеността сигурно не е лишена от положително покриване и на.

И каквито и подводни камъни да търсим, до момента в който се чудим какво да чакаме от новия сезон на „ Сексът и градът “, дано си напомним какъв брой пъти сме се преоткривали в някоя от героините – от време на време в Кари, постоянно копнееща за своя, от време на време в консервативната Шарлот, която мечтаеше за семейство, от време на време в безкомпромисната Миранда, която успяваше да откри своето място в един мъжки свят, от време на време в разкрепостената Саманта, която умееше да приема секса просто като развлечение, а не като обвързване. (Да, ще ни липсва тази!)
               

Сериалът промени много стандарти за дамите, само че и до през днешния ден не всички са се разделили изцяло с тях. Може би имаме потребност от още една порция „ Сексът и градът “, с цел да забележим по какъв начин ще преминат обичаните ни героини от „ комплицираната действителност на живота и другарството на 30 към още по-сложната действителност на живота и другарството на 50. “ Може би имаме потребност от вяра, че любовта рано или късно чука на вратата, изключително за девойките като мен, които на 36 още са необвързани и си пускат първи сезон изначало, в някоя зимна вечер с чаша вино в ръка.

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР