Не остана заинтересована група, която да не се е обявила

...
Не остана заинтересована група, която да не се е обявила
Коментари Харесай

Калоян Стайков: Щетите от мораториума са нанесени, обявената помощ само замазва проблема

Не остана заинтригувана група, която да не се е оповестила срещу мораториума . Големи консуматори, синдикални организации, бизнес организации, енергийните предприятия – всички се оповестиха срещу него. Включително енергийни специалисти – и от Народното събрание, и от ръководещата коалиция, и от опозицията. “ Това сподели пред БНР икономистът Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт в разбор на последствията от мораториума върху цените на тока.
Щетите към този момент са нанесени , а оповестената помощ само замазва казуса , безапелационен е специалистът.

„ Аз се надявах мораториумът да бъде отритнат, тъй като не е легален . С решение не може да се анулира законово открито право на Комисията (КЕВР – бел. ред.) По същия метод по-предният парламент беше взел решение да ограничи пълномощията на изпълнителната власт “, съобщи Николай Стайков. По думите му намесата в работата на регулаторни органи е неприемлива .

Цената на тока е доста висока. Бизнесът в България не е квалифициран за такива рискови стойности , означи Стайков.

„ Процесът на либерализация беше изработен по малко чудноват метод – изглеждаше като предните две либерализационни талази, само че там говорехме за няколко десетки компании, консуматори на приблизително и на високо напрежение. В момента става въпрос за няколкостотин хиляди компании . Нормално е да има съществени проблеми. Това са дребни консуматори, в огромна степен те нямат визия по какъв начин работи този пазар “, разяснява специалистът.

Много ВиК сдружения не могат да си заплащат разноските за ток и това не е проблем от последния месец , той се влачи от години, акцентира още Николай Стайков.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР