Не можете да наредите кубчето на Рубик? Няма проблем -

...
Не можете да наредите кубчето на Рубик? Няма проблем -
Коментари Харесай

Робот подрежда кубчето на Рубик

Не можете да наредите кубчето на Рубик? Няма проблем - детето ви ще сътвори робот, който ще го подреди за броени минути. Искате да го запалите към програмирането? Тогава му покажете роботът " Шоколадова кула ", който изстрелва шоколади. Или пък роборъката, чиято цел е да се употребява в медицината, с цел да замести изчезнал крак.

Тези и още доста други " чудеса ", основани от възпитаници и предопределени за техни връстници, могат да се видят на ревюто " Докосни науката " в образователен комплекс " Българско школо ". Първото STEAM експо в страната е част от форума " STEAM школо под пара ", който се организира този уикенд в образователния комплекс. Самото ревю е отворено за гости и от 9:30 до 16 ч., като в него с просветителни запаси, артикули и услуги вземат участие над 25 организации и компании, работещи в региона на STEAM образованието. Сред акцентите в него са проява на VR STEM химическа лаборатория, лего работилница, 3D модел на строителна площадка, аудио книга-игра и още доста занимателни артикули и технологии, които демонстрират по какъв начин науката участва в всекидневието ни и може да промени метода, по който децата учат. 

 

Робот, изстрелващ шоколади

 

Програмиране, което да е забавно - това е била задачата на Теодор Николов от " Роботик лабс академи ", когато е упълномощил на децата от своя клуб да програмират робот, който изстрелва шоколади. " Роботът се назовава " Шоколадова кула ", състои се от два мотора и ултрасоник датчик, който притегля предмети на несъмнено разстояние. Зададена е стратегия - когато роботът засече предмет на по-малко от 25 см, единият мотор се задейства и подмята шоколадовото десертче, което сме заредили, върху платформата. Вторият мотор го изстрелва към децата ", изяснява той механизма на " шоколадовия " робот. Неговата академия провежда групи по роботика в Плевен, работи и с две учебни заведения в града, в които открива света на програмирането за над 60 деца от 1 до 4 клас. Друг артикул, с който се показва на ревюто, е роботът-китара, който има форма на китара и издава звуци тъкмо като електрическа китара. " Състои се от междинен мотор, тъч датчик, който работи с досег и датчик за разстояние, като звуците се контролират с придвижване на ръката от датчика за разстояние и при натискане на датчика за досег ", изяснява той.

 

Робот реди кубчето на Рубик 

 

" Тъй като не можем да подреждаме Рубик кубче, създадохме робот, който да прави това вместо нас - програмирахме с децата ето този господин (роботът - бел. ред.) да подреди кубчето ", споделя Ива Янкова, съосновател на " Лоджи скул България " - интернационална школа по програмиране и цифрова просветеност, която от 3 година работи и в България (в София и Пловдив). По думите й сглобяването на робота е лишило 2-3 часа, колкото горе долу и програмата, която е формирана от възпитаници от 6 клас. Школата предлага курсове по програмиране и роботика за възпитаници от 1 до 12 клас, курсове по цифрова просветеност, лагери и други " Не е нужно децата да станат наложително програмисти, значимото е да се научат да мислят изобретателно, да умеят да работят в екип, да имат друго виждане за света и да са основатели на своя свят ", споделя тя. 

 

Роборъка

 

Макет на роборъка за медицински цели, чиято цел е да бъде сурогат на изчезнал крак - този артикул, основан от български студент в инкубатора по роботика на Асоциацията по роботика и автоматизация, показва съоснователят на асоциацията Кристиян Михайлов. Макар сходни артикули да се купуват основно от огромните производства, той би могъл да свърши много потребна работа да вземем за пример в техническите гимназии, където да научи учениците на програмиране и механика, още повече, че е три пъти по-достъпен от датския му съперник, споделя той. По думите му задачата на другите планове на Асоциацията е да покаже на децата къде е приложението на роботиката в живота. Още от 1 клас се следи интерес, само че по-съществени артикули и решения се основават в 8-10 клас според от подготовката и знанията на учениците ", посоча Михайлов.

Роботи, само че на основата на лего, показва Центърът за креативно образование, сътрудник на Lego education. Това са просветителни запаси под форма на просветителни комплекти, които могат да се употребяват в учебните заведения в часовете от образователната стратегия - информатика, физика, математика. Комплекти има за всяка възраст - те са основани от просветителни експерти от целия свят, разполагат с създадени уроци към тях. " Децата строят роботи, които могат да се програмират. Случва се проекто-базирано образование, учене посредством игра и правене. По-скоро учителите се образоват по какъв начин да ги употребяват, децата сами се оправят, даже вършат още по-невероятни неща от заложеното, развивайки социално-емоционалната си просветеност ", описват от Центъра.

 

Кнежа остава без сила?

 

Какво да вършим, в случай че в града останем шепа хора без никаква сила и не можем да използваме атомната сила, която е доста скъпа? Върху този въпрос разсъждават учениците от 9 " в " клас на професионалната гимназия по земеделие " Ст. Цанов " в Кнежа. Децата сами избрали тематиката на STEM плана си, който подготвяли от декември до март т.г., подпомагани от учителите си. Разделили са се на 4 екипа от по седем души, като всяка група предложила решения в разнообразни направления - едната почнала с почвите, върху които решила да " засади " царевица, която да им помогне за развъждане на животни и за производство на био етанол, друга основала Слънчева къща, в която изучавала влагата в почвите и другите торове, които биха повлияли най-добре на царевицата. " Отиваме във фабриката за био етанол - това е гориво, сурогат на бензина, има повече сила от него. Всички макети сме изработили с нашите ръце ", споделя с възторг Ралица Първановска, която споделя, че даже учениците, които в началото не желали да вземат участие, поискали да се включат в плана, виждайки какъв брой е забавен. За да го създадат, учениците са употребявали знанията си по физика, биология, химия, както и по специфичните предмети като основи на земеделието, растениевъдство и други " В часовете бяхме виждали по какъв начин се дестилира етанолът, четохме и в допълнение, несъмнено ", споделя тя.

Нов способ на образование употребява и гимназията по подемна, строителна и транспортна техника " Н. Вапцаров " в Ямбол, в която учат възпитаници от 6 области - той е основан на Zspace системата, която разрешава на учениците да виждат 3D изображения на частите на колите и други транспортни средства. " Специалностите ни са доста подобаващи за образование посредством STEM технoлогии като Zspace. Имаме всевъзможни машини, само че преди да ги ръководят учениците би трябвало да имат добра доктрина. Би било скучно, в случай че им описваме какво е един мотор или им демонстрираме скица, само че е напълно друго, в случай че с тази система те виждат всичко в 3D и могат да разглобявaт виртуално ", споделя шефът на гимназията.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР