Не можем да си позволим бъдеще, в което САЩ и

...
Не можем да си позволим бъдеще, в което САЩ и
Коментари Харесай

Гутериш не иска свят, разделян от Китай и САЩ


Не можем да си позволим бъдеще, в което Съединени американски щати и Китай разделят света, разгласи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, който откри годишната сесия на Общото заседание на международната организация. Основният акцент в изявлението му бе апелът за международно помирение и отбягване на нова Студена война сред Съединени американски щати и Китай.

Според Гутериш посоката, в която върви светът, е рискова, защото не може да си разреши разделяне сред двете най-големи стопански системи.

Той прикани за реализиране на помирение в международен мащаб до края на годината и разкритикува държанието на популистките и националистическите придвижвания във време на пандемия.

Сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации беше открита в полупразна зала в Ню Йорк.

Заради опасенията от ковид международните водачи не участваха физически на съвещанието, а изпратиха речите си авансово написани.

Гутериш предизвести: „ Движим се в доста рискова посока. Нашият свят не може да си разреши бъдеще, в което двете най-големи стопански системи разделят света - всяка със своя търговия, интернационалните правила, интернет и благоприятни условия за изкуствен интелект. Технологичното и икономическото разделяне рискува неизбежно да се трансформира в геостратегическо и военно разделяне. Трябва да избегнем това непременно ",каза Антониу Гутериш.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР