Не можа да види сватбата си. Но този заслепен от войната украински войник плачеше от радост от новата любов

...
Ослепен от руски минохвъргачен снаряд, украинският ветеран Иван Сорока не
Коментари Харесай

Ослепен от руски минохвъргачен снаряд, украинският ветеран Иван Сорока не можа да види булката си, когато тя влезе неговият семеен дом в бяла рокля без рамене, букет бели цветя в дясната й ръка

От SAMYA KULLAB Associated Press 15 септември 2023 г., 12:10 AMUУкрайна: В цялата столица млади мъже с протези се държат за ръце със своите партньори и членове на семейството .

Много двойки имат мимолетни срещи между редки посещения у дома от фронтовата линия. Съпрузите понякога пътуват до градове близо до райони на бойни действия, за да видят любимите си хора за няколко часа между битките. Началото на руската инвазия също отбеляза скок в браковете, тъй като мнозина осъзнаха, че бъдещето ще бъде несигурно и дори прекратено.

„Толкова ми е жал за внука ми, той не вижда какво има наоколо, красотата“, извика 86-годишната баба на Сорока Наталия, гласът й заглъхна, докато тя изтри сълзите.

„Слава Богу, че има тази златна жена в живота си“, каза тя.

Сорока и Рябец се срещнаха онлайн на 6 април 2022 г., по-малко от три месеца след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Сорока се възстановяваше от пневмония по време на служба във военна болница. Той влезе в приложение за запознанства и видя профилната снимка на Ryabets.

„Здравей“, каза й той.

Той беше амбициозен и устремен. Тя беше търпелива и грациозна, работеше с деца с аутизъм в клиника.

„Вече си моя“, каза й той след седмици чат през май.

В отговор тя му изпрати размерите на пръстена си като шега.

Само шест седмици след като се срещнаха, те пиеха кафе заедно по време на едно от кратките отпуски на Сорока отпред.

„И така, къде ми е пръстенът?“ попита Рябец отново на шега.

„Точно тук е“, каза Сорока и извади блестящия годежен пръстен.

Но частта на Сорока беше преместена в Бахмут в Донецка област за най-дългата и кръвопролитна битка на войната.

На 2 август близо до с. Хорловка, неговата част получи заповед да се изтегли на резервни позиции, тъй като техният участък от фронтовата линия беше унищожен.

Те започнаха отстъплението си през нощта. На зазоряване те са обстрелвани от руските войски. Очите на Сорока бяха поразени от шрапнел. Кракът му също беше ранен, но не се наложи да бъде ампутиран.

Телефонът на ранения войник е пробит и натрошен от взривната вълна. Рябец не можа да стигне до Сорока и се притесни.

В болницата медицинска сестра му помогна да вземе SIM картата си и той успя да отвори съобщения и да се свърже отново с годеницата си.

В болницата във Виница Сорока беше едва разпознаваема. Рябец го посещаваше всеки уикенд до изписването му преди близо година. Надяваха се очите му да се излекуват и зрението му да се върне.

Никога не се случи, но решението на нейния Рябец никога не се колебае.

„Нищо не се промени за мен“, каза тя.

В ъгъл на градината, далеч от партито, бащата на Сороко, Александър, на 55 години, отдели момент да пуши.

Ветеран от Червената армия, той можеше да се включи вместо сина си, каза той.

„Обвинявам себе си“, каза той, гласът му трепереше и мислите му бяха разбъркани.

Що се отнася до Сорока, той е решен да продължи напред, каза той. Надява се да си намери работа и най-вече на първо дете.

Въртеше новата си съпруга в парк в Киев, докато сватбеният фотограф правеше снимки , изображения, които не можеше да види. Рябец го държеше за ръка, насочвайки новия си съпруг.

На тържеството родителите на Сорока и Рябец се премениха в традиционна украинска рокля. В съответствие с традицията, тъй като последното дете и в двете семейства се женеше, родителите им бяха натоварени в ръчна количка и изхвърлени във воден басейн, за да отпразнуват празното си гнездо.

Докато майка му и баща му се потапят в прохладните води на езерото на Бортничи, за да отбележат тази нова глава в живота си Сорока и Рябец споделиха целувка.

Тълпата възкликна: „На щастливата двойка!“

___

Повече от отразяването на AP за Украйна е достъпно на https://apnews.com/hub/russia-ukraine

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР