Не идвам с никакъв анекс към Договора за приятелство, добросъседство

...
Не идвам с никакъв анекс към Договора за приятелство, добросъседство
Коментари Харесай

Петков към РСМ: Не идвам с анекс към Договора за приятелство

Не пристигам с никакъв анекс към Договора за другарство, добросъседство и съдействие, а с градивен звук и подготвеност за ново начало, което ще бъде по-динамично, по-практично, освободено от досегашните декларативни желания и ориентирано към съответните значими въпроси, които засягат всекидневието на жителите на двете страни. Това декларира министър председателят Кирил Петков в публикувано през днешния ден изявление за македонската организация МИА, обещано преди визитата му в Скопие във вторник.

Петков, който е първият задграничен общественик, който идва на посещаване в Република Северна Македония след избирането на новото държавно управление, споделя в изявлението за МИА, че " няма квалифициран документ, защото всички тези документи нямат смисъл, в случай че не им дадем същинска мотивация, че би трябвало да свършим работа. Предлагам да оставим документите като втора стъпка, а първо да стартираме /работа/, с цел да има нещо, за което ще пишем в идващия документ. Задачата ни е да създадем стратегия, да създадем работни групи, да стартираме разговора, да имаме възприятие на взаимно доверие и от двете страни да има положителни планове, да си сложим задачите, които желаеме да реализираме в оптимално къс интервал ", акцентира Петков за МИА.

Българският министър председател прави оценка като доста градивен диалога си по телефона с натоварения да сформира новото държавно управление Димитър Ковачевски и показва убеденост, че те двамата, като хора от сферата на стопанската система и бизнеса, имат сходна сила да придвижат работите. Той изрази вяра, че по време на визитата двете страни ще се договорят за образуването на петте работни групи - за стопанска система, просвета, инфраструктура, евроинтеграция и история.

Сътрудничеството и добросъседството би трябвало да да бъдат засилени от групите в избраната сфера, а не от политиците, споделя Петков. Целта на визитата е да се сформира стратегия на срещите на тези работни групи, всяка от които да се среща един път месечно, и с които да се реализира прогрес по всички въпроси, добавя той.

" Ние би трябвало непрекъснато да поддържаме връзка, да напредваме. Надеждата ми е идващите месеци това да е действително и това се пробвам да договоря по време на визитата. Не желая единствено политиците да идват и да приказват. Когато приказвам за стопанска система, желая да видя всички наши компании, които желаят и имат интерес към Република Северна Македония, всички ваши компании, които имат интерес към България. На тази среща политици не са нужни, на тази среща са нужни хора, които желаят да работят, да вършат бизнес дружно ", прибавя Петков, който припомня, че той персонално като министър председател не може да разбере по какъв начин към момента сред София и Скопие няма директна авиолиния.

Премиерът се стопира и на периодите, по-рано той бе показал период от шест месеца за решение на разногласието, а след Консултативния съвет по национална сигурност президентът Румен Радев изрази мнението, че периоди не са нужни, а са нужни действителни резултати, отбелязва МИА.

" Всъщност можем за времето, за което ще си свършим работата. Това желая да кажа. Значи в случай че в този момент кажа избран период, шест месеца, започваме със същата декларативност. Трябва да забележим какви са въпросите, по какъв начин ще ги решаваме. Срокът зависи единствено и само от готовността на всяка от страните да подаде ръка и дружно да свършим работата ", споделя Петков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР