Не е вярно, че в България няма закони. Има си

...
Не е вярно, че в България няма закони. Има си
Коментари Харесай

Закон - за кон и за кокошка

Не е правилно, че в България няма закони. Има си ги в обилие. Един от тях да вземем за пример се назовава Закон за попречване и определяне на спор на ползи. Той споделя, че ръководителите на бюджетни организации, основани със закон (като Българска академия на науките например), с решение на Народното събрание или с акт на Министерския съвет, са лица на обществена служба. А лице на обществена служба не може да разходва бюджетни средства, в това число средства от еврофондовете, в полза на юридически лица с нестопанска цел, търговски сдружения или кооперации, в които то е член на ръководството, шеф или съучастник. При това лицето може да извършва посочените действия, в случай че е напуснало НПО-то или комерсиалното сдружение най-малко 12 месеца, преди да бъде назначено на обществена служба (чл. 9). И още - лице на обществена служба няма право да употребява или да позволява потреблението в частен интерес на информация, получена при осъществяването на пълномощията или отговорностите му по работа (чл. 10).
Има в България и Закон за администрацията, в който член 19, алинея 7 показва, че ръководители на държавни институции, основани със закон - като Българска академия на науките да вземем за пример, не могат да са членове на ръководство или надзор на юридическо лице с нестопанска цел, на комерсиално сдружение или кооперация. Някои се пробват да изкарат, че това се отнасяло единствено за шефа на Българска академия на науките, само че е неуместно, тъй като шефовете са доста по-близо от него до запаси, до фрагменти и до достижения, които са резултат от активността на обществена институция, и доста по-лесно може да "преминат " към частна групировка, в случай че настоящите лица са едни и същи. Затова си има и Закон за Българска академия на науките, съгласно който академията реализира активността си въз основа на законите и на Устав, признат от Общото заседание като наложителен нормативен акт. А в този правилник написа черно на бяло, че шефовете на непрекъснати звена в академията "не могат да бъдат членове на управителни препоръки на търговски сдружения и други сходни, в случай че съставляват съответните звена " (чл. 74, алинея 2).
Така написа в законите, каквито в България има както във всяка друга страна. Разликата е, че у нас ги има За кон и За кокошка. Това се удостовери за кой ли път завчера, когато мрежата изригна в възмущение, че съветничката на министъра в Министерство на вътрешните работи Калина Крумова основала Неправителствени организации дружно с директорката на Института за проучване на популацията и индивида в Българска академия на науките проф. Антоанета Христова. А двете са изпълнителки дружно с още две дами на европроект за близо 454 хиляди лева за основаване на методика за психотестове за водачи по контракт, подписан сред Министерството на превоза и института на Българска академия на науките. Шеф на плана е Христова, а Крумова е докторант, както написа в уеб страницата на НПО-то, в университетския институт, който Христова оглавява. НПО-то се назовава Институт за политика. Справка в системата "Апис " демонстрира, че то е записано на 4 юли 2017 година и в него Христова е ръководител на Управителния съвет, а Крумова - негов член и изпълнителен шеф. Така Антоанета Христова, шеф на института в Българска академия на науките от октомври 2010 година, в нарушаване на законите и на Устава на Българска академия на науките си има частно Неправителствени организации, което образова водачи, като им провежда по 5 седмици лекции с разнообразни лектори - учени и политици. И двете с докторантката Маркова си работят в това Неправителствени организации, ползвайки в същото време всички запаси на бюджетния институт на Българска академия на науките, откъдето учени преподават в НПО-то наред с политици. Щото през института двете дами имат право на евросредства, а отвън него Христова няма това право, както споделят законите и Уставът на Българска академия на науките. Нещо повече - от уеб страницата на "Института за политика " научаваме, че това Неправителствени организации си партнира с института на Българска академия на науките, управляван от Христова, и с Българска академия на науките като цяло. С две думи - партньорство със самия себе си.
Странно е, че в регистрите на "Апис " попада още едно еднолично сдружение с лимитирана отговорност, персонална благосъстоятелност на Антоанета Христова, което също се споделя "Институт за политика " и се занимава с преподаване на курсове, образуване на семинари и конференции, издателска активност и прочие Все неща, които се припокриват със заниманията на директорката на обществената й служба.
Системата "Апис " обаче споделя още по-лоши неща. Христова, бидейки шеф на бюджетен институт, си има и... лична компания, на която е едноличен притежател - "Таргет - АМГ " ЕООД. Фирмата е основана по Търговския закон през февруари 2007 година и досега е настояща. Занимава се със стопанска активност - пазарни услуги. Още една еднолична комерсиална компания - "Марант - Антоанета Христова " директорката на университетския институт е протекция при започване на 2012 година
Дейностите на дейната дама обаче и тук не свършват. През юли 2010 година е записано още едно Неправителствени организации - Сдружение "Демократи ", в което Христова е член на Управителния съвет. Тя е също в Управителния съвет и на друго Неправителствени организации - Сдружение "Център за политически и публични настройки ", записано през ноември 2002 година Тук към този момент нещата получават напълно уродлива посока, тъй като институтът в Българска академия на науките, който Христова оглавява, се занимава таман с това - проучване на публичните настройки по разнообразни тематики. Тук към този момент спорът на ползи лъсва в целия му искра. И единствено Господ знае кои действия, средства, хора и резултати на института в кое Неправителствени организации се преливат и употребяват.
***

Неотдавна имаше различен скандал в Българска академия на науките - Националният институт по метеорология и хидрология с шеф проф. Христомир Брънзов взе да стачкува, че когато Общото заседание разпределяло бюджета на академията за годината, не му е дало повече пари, които му трябват. Наложи се Българска академия на науките да излезе с публично известие, че има общи правила за финансиране на институтите по избрана формула и че няма по какъв начин Национален институт по метеорология и хидрология да получи повече от другите в прорез с разпоредбите. В този миг се заприказва за остарелия скандал, който нашумя през 2016 година, когато работещи в Национален институт по метеорология и хидрология оповестиха, че Брънзов желае да "замрази " станцията на Мусала поради персонални ползи на своите компании, произвеждащи автоматизирани метеостанции, на които клиент е институтът и които по-късно компанията поддържа. Тогава Брънзов назова това "тежка нечиста сделка ", а пред "Труд " съобщи, че е доста горделив с консорциума "Метеорологични системи и екипировка ", чиито станции работели над 20 години и че "съвместните ни действия с института са да печелим планове ". И сподели, че не е държавен чиновник, по тази причина имал право да си има компании! Още един, който си сътрудничи със себе си! Не се откри никой в Българска академия на науките да му прочете законите и Устава на академията. Законите ряпа да ядат.
Бегла информация в "Апис ": "Аналог - Христомир Брънзов ", 2010 година - едноличен търговец, активност: планиране, разработване, маркетинг и сервиз на съоръжение и инсталация. Консорциум "Метеорологични системи и екипировка " ООД, шеф Христомир Брънзов, персонално дялово присъединяване посредством упоменатата компания "Аналог " 34,64%, измежду дейностите се появяват и "анализи, експертизи, програмен продукт, Оценка на въздействието върху околната среда, съвещания. Изпълнява поръчки за най-малко 800 хиляди лева на АЕЦ "Козлодуй ", Топлоелектрическа централа "Марица-изток ", НЕК-АЕЦ "Белене ". Колко контракта са изместени от института, чийто шеф е Брънзов, към частната компания? В уеб страницата на консорциума измежду главните клиенти преди всичко стои Национален институт по метеорология и хидрология. Десет изявления на шефа на института се мъдрят на уеб страницата на компанията като неин теоретичен резултат. А общо научните й изявления били над 100. На компанията или на института?
Друга компания - "МСЕ-Сервиз " ЕООД, шеф и едноличен притежател Христомир Брънзов, активност - отново съоръжение и инсталация, маркетинг, съвещания, експертизи, търговия. Човекът е закрил през 2006 година още една работила до тогава негова компания - "Фотон-Христомир Брънзов " Едноличен търговец. Но пък си остава член на Управителния съвет на Неправителствени организации "Българска асоциация за вятърна сила "... Цели на асоциацията са: реализиране на планове, ноу-хау в региона на неизчерпаеми енергийни източници, разпространение, разпространяване на ноу-хау в региона на вятърна сила, подпомагане за задгранични вложения и други Учени от института споделят, че преди в него са имали много контракти за прогнози за ветроенергетиката. Преди...
***

Проблемът в цялата работа е, че никой в академията не се наема да приключи закононарушенията и безобразието, което като лъжица катран в меда вгорчава престижа на всички прелестни учени и институти на Българска академия на науките. Не е публично-частно партньорство, когато шеф на институт си партнира самичък със своите персонални НПО-та и компании. Не е партньорство обществени запаси и научни резултати да се преливат в частни институции на шефовете. Драстично престъпление е. Но не гъкват нито управлението на Българска академия на науките, нито Управителният съвет, нито Общото заседание, което е висшият орган за управление и ръководство на академията. Нещо повече - на тържеството преди дни - на 9 юни, за довеждане докрай на випуска в частното Неправителствени организации "Институт за политика " на директорката на университетския Институт за проучване на популацията и индивида Антоанета Христова на първа линия с необятни усмивки са се снимали... ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, министрите Красимир Вълчев и Лиляна Павлова. На 28 май пък преподавател пред курсистите е бил ръководителят на... антикорупционния орган КОМПИ Пламен Георгиев.
Има закони в България, както ги има във всички страни. Разликата е, че у нас едни са за кон, други - за кокошка.


Антоанета Христова


Снимка "Монитор "
Христомир Брънзов

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР