Не е необходимо да сте почитатели на класическата музика, камо

...
Не е необходимо да сте почитатели на класическата музика, камо
Коментари Харесай

Йохан Себастиан Бах - живот и творчество

Не е належащо да сте фенове на класическата музика, камо ли да познавате множеството от представителите на този музикален род. Но има едно име, което няма по какъв начин да не сте чували, както и музика, която няма по какъв начин да не е докоснала душата ви.

Говорим за Йохан Себастиан Бах, който сходно на доста популярни художници и музиканти става прочут едвам след гибелта си. И не, не приказваме за вокала на метъл групата Скид Роу, чийто вокалист се споделя Себастиан Бах, а за оня Йохан Себастиан Бах, за който Лудвиг ван Бетховен възкликва „ Не поток, а море “, тъй като в превод от немски Бах (Bach) значи поток.

Може би точно с това изявление би трябвало да стартираме и тематиката си, въпреки доста велики персони да са прекланяли глава пред творчеството на Бах и да са говорили за неговото изкуство.

Сега да ви срещнем с живота на този популярен композитор, който ни е завещал над хиляда свои творби. Предполага се, че са много повече, само че огромна част от тях са се изгубили.

Йохан Себастиан Бах е роден на 31 март 1685 г в Айзенах, централна Германия и умира на 65 годишна възраст в Лайпциг. Не е изключително изненадващо, че е запленен от музиката, защото произлиза от толкоз прочут и огромен музикален жанр, че името Баховци се трансформира в синоним на музиканти. Наред с елементарни градски тръбачи, родословието на Бах се слави и с изтъкнати цигулари и композитори. Безспорно най-известен измежду тях обаче си остава Йохан Себастиан Бах.

Като наследник на професионален музикант той от дребен е обучаван от татко си да свири на цигулка и призванието му е било да се трансформира в следващия Баховец - музикант. Никой не е предполагал обаче, че ще бъде не просто музикант, а един от най-известните музиканти в света.

На към 10 годишна възраст двамата му родители умират и с образованието на Бах, останал кръговиден сирак, се заема по-големият му брат, който е органист в близко намиращата се черква. Известен като огромен буквоядец, братът на Бах не реализира особени триумфи с образованието на повереника си, който за да се самоизучи стартира скрито да взима тетрадките с композиции на Керл, Пахелбел и Фробергер и да ги преписва нощно време. Това е и повода до края на живота си Бах да е с влошено зрение.

 Йохан Себастиан Бах

Първата си заплата Бах получава като старши хорист към църквата Св Михаил в Люнебург, само че не може да се съгласи с към този момент остарелите правила, които са се наложили в музиката. Започва постоянно да сменя дейностите си, постоянно с прекомерно скромна заплата, само че не престава да учи всички аспекти от музиката. Първото си произведение той композира на деветнайсетгодишна възраст и му дава името „ Великденска кантата/ „ Ти не ще оставиш душата ми в пъкъла. “

През идващите години Бах се трансформира в умел органист-виртуоз и основава доста сонати, както и творби за орган. Поради негодуванието си към архаичните музикални навици, Бах рядко се задържа на една и съща работа. Постъпва също като велможа музикант при ваймарския херцог Вилхелм Ернст, само че даже и по-късно заемащ същата служба в Кьотен, той не получава полагащото му се самопризнание.

Както казахме първоначално, Бах е оставил на света над хиляда свои творби, само че за жал бързо след гибелта си неговото творчество е забравено. За близките хора той остава неразбираем композитор, който не съблюдава утвърдилите се правила в тогавашната музика. Едва 100 години след гибелта му композитори като Вагнер, Брамс и Шуман, съзрели демократизма и реализма, бликащ от Баховата музика, съумяват да я съживят и да покажат на света нейната талантливост. Гениалност, на която имаме щастието да се радваме и през днешния ден.

Нека за край да приключим с откъс на Максим Горки, който признава: Ако си представим великите композитори като планинска верига, коства ми се, че върхът на Йохан Себастиан Бах се издига надалеч над облаците, където непрекъснато пламтящите лъчи на слънцето се плъзгат по ослепителната белота на ледената му завивка. Такъв е Бах, чист и ярък като кристал…

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР