Категорично сме в третата вълна на епидемията. Близо 90% от

Категорично сме в третата вълна на епидемията. Близо 90% от ...

Проф. Габровски: Над 90% от новозаразените са с британския вариант


Категорично сме в третата вълна на епидемията. Близо 90% от новите случаи у нас са от британския щам на ковид. Това заяви пред БиТиВи заместник-директорът по лечебната дейност и началник на Клиниката по неврохурургия в „Пирогов“ проф. Николай Габровски.

По думите му втората вълна на заразата е показала, че при пикове има рязка ескалация на заразените. Той даде пример, че от 3-4% положителни случаи на ден – за няколко седмици процентът е достигнал близо 18. Има явна тенденция за покачване на случаите на COVID-19, затова се взе решение за спиране на плановите операции и прием, добави проф. Габровски. Опитът ни показва, че веднъж тръгнали случаите – ескалацията е относително бърза. Британският щам преобладава, преди няколко месеца имаше отделни случаи, в момента над 90% от случаите са с този британски щам – той се разпространява по-активно, напомни медикът.

Попитан защо на този фон мерките у нас бяха разхлабени, той отговори, че рестрикциите отпадат постепенно и в области, където хората „имат какво да правят.“ Проф. Габровски обясни, че е въпрос на личен избор дали някой ще отиде на заведение или в търговски център.

Животът трябва да продължи. Отдавна говорим, че всички страдаме от тази изолация. В момента се търси баланс между тези мерки и един относително нормален живот. Моят призив е, все пак, да бъдем отговорни, призова лекарят.

Проф. Гебровски посочи, че възрастните хора ще минават с предимство за имунизация в „зелените коридори“, но след като има достатъчно количество ваксини.

„Нашият опит в „Пирогов“, от записването на часове, показва, че има проблеми – хора идват много по-рано, притеснени дали ще има ваксини. По този начин се създава възможност за струпване на хора. Други подхождат безотговорно и идват по-късно или на следващия ден, а имат претенции за записан час, уточни медикът.

Източник: duma.bg