Назначените от DeSantis атакуват Disney заради бонуси и отстъпки за местни служители

...
Съюзниците на Рон ДеСантис стреляха още един удар срещу Walt
Коментари Харесай

Съюзниците на Рон ДеСантис стреляха още един удар срещу Walt Disney Company, тъй като дългогодишното съперничество на губернатора на Флорида с медийната компания отново се нажежи.

Наскоро назначеният от ДеСантис район за надзор на туризма в Централна Флорида, създаден да наблюдава района с площ от 47 квадратни мили, който включва курорта Walt Disney World Resort, подаде жалба до генералния инспектор на щата, обвинявайки предишния надзорен съвет на Disney, който беше разпуснат по-рано тази година , за раздаване на „неетични ползи и предимства“.

В жалбата се твърди, че безплатните билети за тематични паркове и отстъпките за храна, хотели и стоки, които преди това са били предоставени на членовете на дистриктните бордове и служителите, струват на данъкоплатците във Флорида милиони долари. Само през 2022 г. ползите струват на данъкоплатците повече от 2,5 милиона долара, твърдят те. Бордът заяви, че е задействал планове за премахване на ползите.

Областни спорове

Докато напрежението между ДеСантис, републикански кандидат за президент през 2024 г., и Disney продължава да тлее, битката за това кой контролира района, съдържащ тематичните паркове на Disney, стана особено спорна.

По-рано тази година ДеСантис подписа законопроект, даващ на правителството на Флорида нови правомощия над района, който тогава се нарича Район за подобряване на Риди Крийк. RCID е създадена през 1967 г. и дава на Disney общински контрол върху района около тематичните паркове. Като част от законопроекта на DeSantis, RCID беше преименуван на окръг за надзор на туризма в Централна Флорида, а съществуващият надзорен съвет на района беше заменен от петима души, избрани ръчно от DeSantis.

В публикация в Twitter, сега наречена X, прессекретарят на DeSantis, Джеръми Редфърн, каза, че „схемата“ за отстъпки в тематичния парк от предишния RCID „повдига сериозни правни въпроси, тъй като първоначалният закон за RCID позволяваше максимум $100/ месец като компенсация за членовете на борда." Disney не отговори на искането на CNN за коментар.

Disney е най-големият данъкоплатец в областта

Въпреки това Обри Джует, доцент по политически науки в Университета на Централна Флорида, посочи, че въпреки твърденията на настоящия надзорен съвет за злоупотреба с фондовете на данъкоплатците, компанията Уолт Дисни е най-големият носител на данъчни приходи за специалния район на Дисни със значително марж.

„Не е като да ограбват данъкоплатеца. Дисни управляваше правителството, но те също плащаха за него“, каза Джует.

Според последния годишен финансов отчет на RCID, данъците върху недвижимите имоти, притежавани от Walt Disney Company, са основният източник на приходи за областта и Disney съставлява 88% от общата облагаема оценена стойност в областта за годината, приключваща на септември 30, 2022 г.

Джует също каза, че схемата, на която съюзниците на ДеСантис се позовават в жалбата си до главния инспектор на Флорида, се равнява на привилегия заслужителите на района, включително пожарникарите и администраторите по безопасността.

„Те имаха доходи на служителите за работа в Риди Крийк“, каза той.

Войната на ДеСантис със заплатите на Дисни продължава

Обвинението от новия борд на DeSantis е най-новият удар в битката между губернатора и един от най-големите работодатели във Флорида.

Конфликтът започна миналата година, когато Disney се обяви против законопроект, подкрепян от DeSantis, който забранява определени инструкции за сексуална ориентация и полова идентичност в класните стаи във Флорида. Тогавашният главен изпълнителен директор на Disney, Боб Чапек, нарече законопроекта, наречен от критиците законопроект „Не казвай гей“, „предизвикателство към основните човешки права“.

Оттогава ДеСантис става все по-критичен към влиянието и присъствието на Дисни във Флорида.

По-рано тази година Disney съди DeSantis и областния надзорен съвет във федералния съд, обвинявайки DeSantis, че е използвал политическата си власт, за да накаже компанията за упражняване на правото си на свобода на словото. През май надзорният съвет гласува да съди Disney, за да продължи да упражнява надзор над дистрикта.

По-рано този месец ДеСантис призова Disney да оттегли делото си в интервю за CNBC, като каза, че „в общи линии сме продължили напред“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР