Най-високопоставеният военен командир на Украйна е отказал да се оттегли,

...
Най-високопоставеният военен командир на Украйна е отказал да се оттегли,
Коментари Харесай

Има ли конфликт между Зеленски и началника на армията на Украйна?

Най-високопоставеният боен пълководец на Украйна е отказал да се отдръпна, откакто е бил помолен да го направи от президента Володимир Зеленски в понеделник, сочи непотвърдена информация в украинските медии.
Зеленски отхвърли изказванията, че е уволнил Валерий Залужни, защото напрежението сред двамата наподобява доближава точката на шупване след месеци на шупване.
В понеделник в украинските новинарски издания, в това число Украинска истина, Укринформ и The Kyiv Independent, както и няколко водещи канала в Telegram, започнаха да се появяват известия, че началникът на армията е бил свикан от Зеленски.
Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валери Залужни беседва с холандския адмирал Роб Бауер във вторник вечер (АП)
Financial Times цитира четири източника, осведомени със обстановката, които настояват, че президентът е предложил на известния военачалник нова роля като консултант по защитата, само че той е отказал.
Оттам оповестяват, че двама от източниците настояват, че е станало ясно, че Залужни ще бъде отхвърлен от актуалната си позиция, даже в случай че откаже новата роля.
Олексий Гончаренко, украински опозиционен народен представител и съдружник на генерала, също разяснява пред Guardian, че схваща, че „ през вчерашния ден президентът е изискал от Залужний да подаде оставка, само че той е отказал да го направи “.
През ноември Зеленски укори командира, че допуска, че обширната фронтова линия с съветски войски е в невъзможност, до момента в който предишния месец Залужни изрази отчаяние от работата на военните наборни служби, в забележки, че те би трябвало да активизират повече войски за войната против Русия.
Запитан дали известията за уволнението на господин Залужни са правилни, представителят на господин Зеленски Сергей Никифоров сподели: „ Определено не. Президентът не е уволнил главнокомандващия.
Украинското министерство на защитата разгласява позиция по въпроса: „ Уважаеми публицисти, ние неотложно отговаряме на всички: Не, това не е правилно “, без да дава спомагателен подтекст.
Генерал Залужни не е коментирал известията за неговото уволняване.
Висшият боен е главнокомандващ на Украйна от юли 2021 година и е известна фигура в страната, като се радва на мощна поддръжка както измежду редовите украински бойци, по този начин и измежду обществеността.
Местни медии при започване на декември оповестиха, че Зеленски „ заобикаля “ своя върховен пълководец в връзката с някои военни командири.
Различията в мненията сред двамата станаха обществени през ноември, откакто военачалник Залужни в изявление за The Economist сподели, че Украйна и Русия са стигнали до задънена улица във войната, която може да бъде преодоляна единствено с „ огромен софтуерен скок “.
Г-н Зеленски побърза да отхвърли догатката за „ застой “.
В изявление през декември украинският президент сподели, че споделя „ работни връзки “ със своя върховен военачалник. Той също по този начин даде знак, че не е удовлетворен от управлението на въоръжените сили на Украйна.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР