Най-високо е напрежението във ферми, в които се извършва нерегламентирана

...
Най-високо е напрежението във ферми, в които се извършва нерегламентирана
Коментари Харесай

Танева обяви къде е най-високото напрежение заради чумата

Най-високо е напрежението във ферми, в които се прави нерегламентирана стопанска активност. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на съвещание на Консултативния съвет по зърното. Думите ѝ са по отношение на осъществяването на ограниченията за ограничение на болестта Африканска чума по свинете.

Министър Танева заключи обстановката с разпространяването на болестта пред зърнопроизводителите и ги поздрави за постигнатата и тази година извънредно добра годишна продукция.

Тя изясни, че при осъществяване на ограниченията за справяне с разпространяването на чумата по свинете, са срещнали най-голяма опозиция във ферми, в които се прави развъдна активност, отвън всевъзможни ветеринарно-медицински правила, защото обектите не са регистрирани и не ползват никакви ограничения за биосигурност. По думите ѝ сходни стопанства въобще не са в порядъка "заден двор " - (до пет прасета за угояване). Повечето от тях били със свиня-майка и осъществяване на развъдна активност. "Изключително неприемливо по закон, а от ветеринарно-медицинска позиция - нов сериозен източник за разпространяване на болести ", разяснява тя.

Такива са били разпознати в Сливенска област, където нерегламентирано са отглеждани домашни прасета към 5500 на брой, в Монтана тази численост е била към 800. Такава плантация е открита и в Бургас.

"Там, където са създали стопанства, без ограничения за биосигурност, там са главните точки на напрежение. Те са и главен източник за преместване на вируса ", уточни Танева.

Тя осведоми, че на следващия ден ѝ следва среща с еврокомисаря по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис в Брюксел.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР