Най-висок относителен дял на ръководни длъжности, заети от жени, има

...
Най-висок относителен дял на ръководни длъжности, заети от жени, има
Коментари Харесай

Жените заемат под една четвърт от от шефските длъжности в държавните ни компании

Най-висок условен дял на управителни длъжности, заети от дами, има в правосъдната власт - 53%, а най-нисък - в законодателната, където са под една четвърт. Това сочат данните от най-ново проучване на Националния статистически институт за равнопоставеността на половете в ръководството към 2021 г.

В обявата са обхванати 22 163 управителни длъжности на високо и приблизително управническо равнище в институциите на законодателната, изпълнителната и правосъдната управляващи и в други независими структури отвън тях като съгласно данните мъжете заемат 63.5% от управителните длъжности на високо и приблизително управническо равнище, а дамите - 36.5%.

Мъжете заемат 72.5% от шефските длъжности в държавните компании и са над 70% от кметовете и общинските съветници.

Жените са над половината от ръководителите в профилираните териториални администрации, в научните организации и в публичните медии.

Жените по-рядко се кандидатират за присъединяване в парламентарни избори и по-рядко биват избирани, е един от изводите в проучването. На изборите през ноември 2021 година, да вземем за пример, дамите претенденти за народни представители са 29.9%, а дамите, определени за депутати, са 22.5%. Жени са и едвам 12% от ръководителите на парламентарни комисии. Подобно е съотношението и в Европейския парламент, където с 29.4% дами - евродепутати България е на 22-ро място по представителност на този пол.

Над половината управителни длъжности в системата на правосъдната власт са дами. Жени са две трети от съдиите като най-голям дял на жени-съдии има в административните (77.9%) и висшите съдилища (74.7%).

В изпълнителната власт дамите имат по-голям условен дял в управленията на изпълнителните организации (63.8%) и профилираните териториални администрации (64.8%), до момента в който 72.6% от управителния състав на министерствата са мъже.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР