Най-висок дял се оплакват от високо кръвно наляганеОколо 72%, или

...
Най-висок дял се оплакват от високо кръвно наляганеОколо 72%, или
Коментари Харесай

Евростат: 7 от всеки 10 българи се самоопределят в добро здраве

Най-висок дял се оплакват от високо кръвно налягане

Около 72%, или 7 от всеки 10 българи на възраст над 16 години, дефинират здравния си статус като добър или доста добър. Това демонстрират данни от разбор на Евростат за здравния статус на европейците през 2017 година във връзка идния Световен ден на здравето, 7 април.

Средният индикатор за Европейски Съюз е 70%, т.е. съвсем приближаваме самооценката на здравето си до приблизително европейско равнище.

Според европейското здравно изявление мъжете у нас се самоопределят като здрави в по-висока степен от дамите – 76% от мощния пол и 69% от дамите правят оценка здравния си статус в границите на добър и доста добър.

Данните на Евростат съвсем се покриват и със самооценките на здравния статус на българите в проучване на националната статистика – там процентът на самоопределящите са като здрави българи е съвсем същият, като оставащите 28% самоопределят здравето си като приемливо или неприятно.

Най-висок дял българи дефинират здравния си статус като добър във възрастовата група от 14 до 24 години – близо 97 на 100.

Респективно най-голям дял българи с влошен здравен статус има измежду сънародниците ни на възраст 65 плюс години – близо 80% от тях се усещат в неприятно или доста неприятно здравословно положение.

Според данните на Национален статистически институт за самокритика на здравето – най-голям дял българи се оплакват от високо кръвно налягане, съпроводено с заболявания на кръвоносната система – близо 30% или съвсем всеки трети българин.

На второ място българите се оплакват от хронични нарушавания на гърба и артрози – близо 17%. На трето място са стенокардията и исхемичната болест на сърцето – към 10% и други

Според разбора на Евростат към 8% от европейците над 16-годишна възраст се оплакват от неприятно или доста неприятно здравословно положение.

Най-висок % хора с отрицателна здравна самокритика е регистриран в трите балтийски републики – в Латвия и Литва 44% от хората споделят, че имат неприятен или доста неприятен здравен статус, до момента в който в Естония делът е 53%.

Други страни с неприятен здравен статус са още: Унгария – 59 на 100, Португалия – 50 на 100, Полша – 48 на 100 и други

Най-високо и позитивно дефинират здравния си статус европейците над 16 години в Ирландия – 83 на 100, Кипър – 78 на 100, Италия и Швеция – по 77 на 100, Холандия – 76 на 100, и Малта – 75 на 100.

Самооценката на здравето при съседите ни е както следва: в Гърция (77 на сто), Румъния (73 на сто), Северна Македония – 72 на 100, и в Сърбия – 58 на 100, от жителите на тези страни дефинират здравния си статус като добър или доста добър.

В Европейски Съюз повече мъже, в сравнение с дами считат, че са в положително здраве – 72% от представителите на мощния пол са оценили здравето си като доста положително или положително през 2017 година спрямо 67 на 100 от дамите.

Освен това процентът на популацията в Европейски Съюз, оценило здравето си като положително или доста положително, понижава с възрастта – близо 90 на 100 от европейците на възраст от 16 до 44 години възприемат здравето си като положително или доста положително.

Процентът спада до 69 на 100 за европейците на възраст от 45 до 64 години и понижава в допълнение до 45 на 100 за хората на възраст над 65 години, демонстрират данните на Евростат./ btvnovinite.bg

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР