Разкопките на Варненския некропол, където е открито най-старото съкровище в

...
Разкопките на Варненския некропол, където е открито най-старото съкровище в
Коментари Харесай

РИМ-Варна: Ако не намерим пари за разкопки, спираме изучаването на Некропола

Разкопките на Варненския некропол, където е намерено най-старото богатство в света, няма по какъв начин да продължат, тъй като няма пари, защото страната не е отпуснала задоволително. И в този момент се постанова РИМ във Варна да разчита на дарения, в противоположен случай археолозите би трябвало да спрат своята работа, макар че остава огромна част от некропола неразучена. 

Това място пренаписва международната история, защото точно тук, както излиза наяве преди повече от 50 години, се появява първата властова институция на европейска почва. А не както се е считало преди - в Египет или Месопотания. Именно откриването на Варненския некропол обръща историята за властовите структури и първите протодържавни организации в света. 

Това разяснява шефът на РИМ - Варна доктор Владимир Славчев. 



Не е моя работа да проучвам за какво не доближават парите за разкопките, само че е реалност, че през последните години културата ни остава на назад във времето. Защо се получават проблеми с парите - промените в администрацията, в държавните среди водят до това. Парите, за които приказваме не са малко от позиция на елементарния човек. Но от позиция на страната, която влага в най-различни други вложения, това не са чак толкоз големи средства. По наши сметки и опит една сума от порядъка на 60 000 лв. е задоволителна за работата на археолозите за към месец - месец и една седмица. За това време се изследват към 200 кв/м от Некропола. Към момента имаме непроучени още 800-900 кв/м. Ако успеем да съберем задоволително пари, се надяваме до края на 2026 година да приключим изцяло изследването на източната и северната част на Некропола, които попадат в имот, който е държавна благосъстоятелност, изясни той.



До момента за средства за разкопките разчитахме на държавно финансиране, което получавахме от културното министрество. Миналата година и община Варна ни оказа помощ с пари за месец. Тази година парите се бавят, не знаем и какви пари ще бъдат отделени. С общината пък се получиха някои разминавания тази година и в последна сметка гласуването на бюджета мина без планувани пари за разкопки, разяснява той.

Това е и повода РИМ да се обърне за помощ към обществеността. 

Всеки, който желае, може да помогне по особено основани за задачата банкови сметки. Те са оповестени на формалната страница на РИМ-Варна и във фейсбук страницата на музея. 

Не единствено средства могат да ни бъдат от помощ. Фирми ни оказват помощ с принадлежности, с ток, с вода, които са ни нужни. Дори алегоричен жест от хората, за нас е от голяма важност, обясни той. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР