Най-вероятно правителство ще бъде съставено. Такова мнение изрази в „Тази

...
Най-вероятно правителство ще бъде съставено. Такова мнение изрази в „Тази
Коментари Харесай

След серията от консултации: Експерти прогнозират съставяне на кабинет

Най-вероятно държавно управление ще бъде формирано. Такова мнение изрази в „ Тази заран “ социологът Кънчо Стойчев, откакто през миналите няколко дни от „ ИТН “ организираха серии от съвещания с Българска социалистическа партия, „ Демократична България “, Движение за права и свободи и „ Изправи се БГ! Ние идваме “.

„ Три неща са значими да разберем – предходният модел на ръководство беше отритнат два пъти, държавно управление с огромна степен на възможност ще има, тъй като нито един от играчите няма интерес от нови избори и няма нищо неприятно в това да има ръководство, следено от Народното събрание “, добави социологът.

Според политическия пиар Нидал Алгафари партиите в Народното събрание ще намерят общ език:

„ Те би трябвало да се научат в никакъв случай да не споделят в никакъв случай, тъй като когато се клеха и обясняваха, че няма да бъдат еди-кой-си, се оказа, че би трябвало да бъдат с еди-кой-си. Това включва Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, тъй като без тях няма по какъв начин да се случи държавно управление. Доскоро всички твърдяха, че моделът за разграждане е ГЕРБ-ДПС, а в този момент извадиха Движение за права и свободи и започнаха да договарят с тях “, добави той.

Политологът Росен Стоянов уточни, че е обикновено да има отказване по време на предизборна акция, а по-късно идва логиката и политическият прагматизъм.

„ Когато се видят действителните резултати е ясно, че самичък не може. Така ще бъде и отсега нататък в последващи избори. Особено, когато приказваме за образуване на парламент. Разприказваха се, раздвижиха се и започнаха поредицата от съвещания. Асистемното, става редовно “, уточни Стоянов.

Стойчев разяснява, че до момента се е слагал по-голям акцент върху състава на кабинета, до момента в който в този момент ставаме очевидци на диалози за политики. „ Например, прословутото „ изчегъртване “ – то не може да бъде в основата на едно ръководство. Трябва обаче положителна стратегия, а акцентът в една положителна стратегия е стопанската система “, сподели още той.

По думите на Алгафари има допирателни точки сред парламентарните сили. Според него в този момент са обединени към отхвърлянето на остарялата власт, само че ще се появят и други.

„ Всички споделят, че не желаят министри – ръководството не става единствено с министри. Има регионални шефове, шефове на дирекции и други огромни звена, на които могат да бъдат. Проблемът, който ще възникне пред елементарните хора в България е, че когато получат поддръжка от една от трите партии на статуквото, постоянно ще остане горчиво в устата “, посочи политическият пиар.

Росен Стоянов уточни, че парламентарните партии се сплотяват към три тематики – Планът за възобновяване и развиване, президентските избори и бюджетът за идната година. Той добави, че е песимистичен за образуването на постоянен кабинет, когато става въпрос за плаващи болшинства.

Относно ГЕРБ, които оповестиха, че ще бъдат съпротива в това Народно заседание, Стоянов съобщи, че сами се трансформират в новобранци, като отхвърлят разговор. Стойчев пък добави, че останалите партии се държат хлапашки по отношение на партията на Бойко Борисов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР