Най-възрастното животно в Софийския зоопарк индийската слоница Артайда е починала

...
Най-възрастното животно в Софийския зоопарк индийската слоница Артайда е починала
Коментари Харесай

Почина емблематичната слоница Артайда от Софийския зоопарк

Най-възрастното животно в Софийския зоопарк индийската слоница Артайда е умряла от напреднала възраст, оповестиха от Зоологическата градина. Тя е била на преклонната за слоновете възраст от 58 години. 

През последните 10 години за нея са се полагали ежедневни и профилирани грижи под управлението на международни специалисти по развъждане на слонове в зоопарковете, споделят от зоологическата градина. Специално внимание е обръщано на положението на краката и на зъбите й. А през декември екип от ветеринарни лекари и биолози са й създали профилактичен обзор с термоскенер като не са били установени отклонения от нормата за възрастни слонове. 
Артайда е част от фамилията на зоопарка от 18 години, като преди този момент е била цирков слон, а по-късно е била настанена в зоопарка в Гелзенкирхен, където не е могла да се социализира с останалите слонове и по тази причина е взето решение да бъде настанена в Софийския зоопарк. 
Индийските слонове имат междинна дълготрайност на живота си в природата към 45 години, а на затворено живеят по дълго - до към 60-65 год. възраст. 
Ръководството на Софийския зоопарк води договаряния с Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите за приемането на индийски слонове в близко бъдеще.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР