Най-възрастният австралийски учен проф. Дейвид Гудол, който беше на 104

...
Най-възрастният австралийски учен проф. Дейвид Гудол, който беше на 104
Коментари Харесай

Най-възрастният австралийски учен почина на 104 години с евтаназия

Най-възрастният австралийски академик проф. Дейвид Гудол, който беше на 104 години, постави завършек на дните си с евтаназия в Швейцария, оповестиха международните осведомителни организации.

Край него са били внуците му и един другар.

Проф. Дейвид Гудол от университета в Пърт не страдаше от никакво заболяване в терминална фаза, само че по неговите думи качеството на живота му се влошило от една година, тъй като към този момент не можел да се движи. В началото на годината проф. Гудол направил несполучлив опит за самоубийство. След това изискал позволение от управляващите за евтаназия, само че не го получил. Затова се свързал с организация в Базел, която спомага на хората за асистирано самоубийство.

По думите на учения най-тъжното в неговия случай било, че не му разрешават да се спомине в родината си. “Човек на моите години би трябвало да има всички цивилен права, в това число и това да избере по какъв начин да умре”, сподели Гудол, когато заминаваше за Швейцария.

Асистираното самоубийство е неразрешено в множеството страни по света. Това беше по този начин и в Австралия до предходната година, когато тази процедура беше легализирана в щата Виктория. Асистирани самоубийства обаче ще могат да бъдат осъществявани там едвам след месец юни 2019 година Те ще бъдат обезпечавани единствено на пациенти в терминална фаза на заболяването с вероятност за живот не повече от 6 месеца.

Професор Гудол е поискал тялото му да бъде предадено на медицината, а в случай че това е невероятно, прахът му да бъде разпилян на място. Той не е поискал след гибелта му да има гала.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР