Най-важно е да има системи за контрол на качеството на

...
Най-важно е да има системи за контрол на качеството на
Коментари Харесай

Николай Денков: Важно е да има работещи системи за контрол на качеството на университетите

" Най-важно е да има системи за надзор на качеството на университетите , които все още не работят. Системата за акредитация не работи вярно и ние предлагаме по какъв начин тя да се промени, с цел да дава справедлива оценка на качеството на всяко висше учебно заведение. Трябва да се промени и системата за препоръка на преподавателите ". 

Това разясни пред БНР министърът на образованието Николай Денков. 

И добави, че  има справедливи индикатори, които обаче не се употребяват нито при акредитацията на университетите, нито при атестацията  на преподавателите: 

" Обективните индикатори от рейтинговата система би трябвало да бъдат включени в системата за оценка на качеството. Днес те не са включени в тази оценка.  Трябва да се добави и системата за инспекция на плагиатството , която работи сега, само че в стеснен размер. При преструктурирането се цели по-голяма видимост на интернационално равнище.  Малките висши учебни заведения не могат да обезпечат качество, тъй като не са ефикасни ". 

В предаването " Нещо повече " министър Денков добави: 

" Висшите учебни заведения и изключително дребните се намират в сложна обстановка, не тъй като им се дават малко пари, само че и тъй като не могат да обезпечат дейно потребление на тези средства. През последните години усилваме средствата за висше обучение с над 60% при понижаване на броя на студентите с съвсем 20% ". 

Той уточни, че обвързването на спомагателното финансиране с възстановяване на системата за оценяване на преподавателите е добра композиция

" Искаме да се обвържат условията за атестиране с условията за заемането на избрана академична служба ". 

В рамките на три месеца експертно ще бъдат готови оферти за промени в законите , по-късно - публично разискване, приемане в Министерския съвет и гласоподаване в Народното събрание. 

" Реализацията на измененията да стартира от новата академична година или най-късно през януари 2023 година. Някои промени са прекомерно съществени, с цел да чакаме да се случат в къс интервал . Преструктурирането, да вземем за пример, става поетапно и в границите на до 2-3 години ". 

Интервюто с Николай Денков можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР