Най-важният недостатък на нашата военно-политическа позиция е в това, че

...
Най-важният недостатък на нашата военно-политическа позиция е в това, че
Коментари Харесай

Ние сме в пълна геополитическа изолация: Бивш руски полковник разби илюзиите за войната по Россия 1

" Най-важният минус на нашата военно-политическа позиция е в това, че ние се намираме в цялостна геополитическа изолираност. Колкото и да не ни се желае да го признаем, на процедура целият свят е против нас. Ние би трябвало да излезем от това състояние ".

Думите принадлежат на съветския запасен офицер Михаил Ходарьонок - някогашен шеф на група от Главното оперативно ръководство на Генералния щаб на съветската войска, завършил службата си с чин " полковник " през 2000 г. 

Още по-интересното е, че Ходарьонок прави много сериозен разбор на войната в Украйна в ефира на националната телевизия " Россия 1 ". Коментарите му предизвикат водещата на " 60 минути " Олга Скабеева да репликира военния специалист неколкократно, само че той продължава да държи на позицията си - Русия е подценила украинската боеспособност и стратегическите последствия от войната.

Оттук нататък " обстановката за нас ще се утежнява ". 

Клипове с присъединяване на някогашния полковник се популяризират всеобщо в обществените мрежи, а версиите за допускането на мнение, друго от формалната агитация, са най-различни - от цялостна изненада до съмнение, че Кремъл стартира да приготвя публичното мнение в Русия за тежките проблеми в Украйна. 

68-годишният боен специалист приканва събеседниците в студиото на Скабеева " да не пият осведомителни болкоуспокоителни ", като разяснява разпространяването в Русия на погрешни изказвания за хипотетичен " морално-психически срив " на украинските бойци. 

" Говори се, че надали не, настроенията измежду бойците се доближавали до някакъв повратен миг. Меко казано, това не дава отговор на истината. Разбира се, има обособени частни случаи - военнопленници, избрани подразделения, само че това са частни случаи ", споделя той. 

Водещата се намесва незабавно, като " подсказва ", че не трябва да се подценяват изказванията за липса на финансиране или въоръжение в някои украински подразделения. 

Ходарьонок я връща на земята, като показва, че Украйна няма да има проблем да активизира войска от 1 милион души - казусът ѝ до момента се състои в това, че няма задоволително количество модерни оръжия, с цел да въоръжи искащите да се бият. 

" Ако разчитат единствено на своите сили, несъмнено, те нямаше да могат да създадат нищо. Но би трябвало да имаме поради, че всеки миг ще проработи схемата Lend-Lease, а съпротивата на един-единствен американски сенатор ще бъде преодоляна много бързо,... и всеки миг ще проработи в цялостен размер европейската помощ. Така че би трябвало да възприемем концепцията за един милион въоръжени украински бойци като действителност от най-скоро бъдеще. Трябва да отчитаме, че обстановката за нас, искрено казано, ще се утежнява ", споделя още той. 

Олга Скабеева взема решение да обори позицията на военния, като загатва, че Украйна не разполага с толкоз огромна професионална войска. 

На този коментар Михаил Ходарьонок дава отговор с уточнението, че " нивото на професионализъм във всяка войска се дефинира не от окомплектоването на щатния брой, а от равнището на подготовка на персоналния състав и моралната му подготвеност да пролива кръв за родината ". 

" Наборната войска също може да бъде високо професионална. Начинът на подбора в никакъв случай не е бил определящ за равнището на професионализма в армията. В Русия доста надълбоко се е загнездила една доктрина в главите на някои наши политолози, че в случай че човек е подписал контракт за боец, той е експерт. Няма такова нещо ", споделя той.

" Ние назоваваме " професионализъм " желанието да умреш? ", учудва се водещата. 

" Не бих го дефинирал по този начин ".

" Желанието да умреш за страната професионализъм ли е? ", повтаря тя. 

" Това не е професионализъм. Но то е съставка от високата боеспособност на армията. Това е едно от най-важните неща. Както споделяха класиците от марксизма-ленинизма, успеха на бойното поле се дефинира от високото морално положение на персоналния състав, който пролива кръв за концепциите, за които е подготвен да се бори ", дава отговор още той. 

Позицията на Михаил Ходарьонок не би трябвало да е непредвидена за съветската медия. В началото на февруари 2022 година той разгласява публикация, озаглавена " Прогнозите на кръвожадните политолози ", в която разказва какви са рисковете от боен спор в Украйна. 

Той опровергава една по една всички опорни точки на пропагандаторите на войната - от концепцията, че " никой няма да пази режима ", през прогнозите за " проливане на малко кръв с мощен удар ", през изказванието, че Русия ще превземе възушното пространство на Украйна в най-кратки периоди, до илюзията, че огромните украински градове може да се завладяват " от един парашутно-десантен полк за два часа ". 

Тогава той приключва публикацията си с предизвестието, че " въоръженият спор с Украйна сега по никакъв метод не дава отговор на националните ползи на Русия " и с апела към " някои превъзбудени съветски специалисти " освен да не помнят за победните си мечти, а " в никакъв случай повече да не си ги напомнят, с цел да не позволяват повече репутационни загуби ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР