Най-важните контакти на високо ниво провежда днес в Никозия новият

...
Най-важните контакти на високо ниво провежда днес в Никозия новият
Коментари Харесай

ООН ще положи нови усилия за решаване на Кипърския въпрос

Най-важните контакти на високо равнище организира през днешния ден в Никозия новият делегат на генералния секретар на Организация на обединените нации за Кипър. Новото изпитание за решаването на Кипърския въпрос идва в сериозен миг от развиването му. Първи срещи поотделно с водачите на двете кипърски общности – президента на Кипър Никос Христодулидис и водача на кипърските турци Ерсин Татар, ще има през днешния ден пратеникът на Организация на обединените нации Мария Анхела Олгин Куеляр.

Опознавателните ѝ диалози са основни в първата й задача на острова в търсене на обща основа след неналичието на разговор съвсем 7 години, защото и двете страни публично ще й показват разликите си.

Правителството в Никозия заявява подготвеност за възобновяване на договарянията допустимо най-скоро, като акцентира, че стабилно съглашение е допустимо единствено в рамката на резолюциите на Организация на обединените нации за двуобщностна двузонална федерация с политическо тъждество, съобщи БНР.

Лидерът на кипърските турци Ерсин Татар упорства, че единственото решение е основаването на две обособени страни на острова и че кипърските турци ще се върнат на масата на договарянията единствено откакто бъде признат техният еднакъв суверенитет и еднакъв интернационален статут.

В програмата на Мария Анхела Олгин Куеляр, която се чака да остане на острова 10 дни, към този момент не е планувана взаимна среща с двамата водачи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР