Най-старото начално училище Свети Паисий Хилендарски“ в Банско постепенно се

...
Най-старото начално училище Свети Паисий Хилендарски“ в Банско постепенно се
Коментари Харесай

Училище „Свети Паисий Хилендарски“ в Банско се превръща в интернационално

Най-старото начално учебно заведение „ Свети Паисий Хилендарски “ в Банско последователно се трансформира в интернационално. Туристическата промишленост и известността на курорта като зимна дестинация накара доста хора да влагат тук, да работят, само че и доста фамилии останаха трайно да живеят в града, а децата им - да учат тук. И по този начин близо 20 % от първолаците, които ще прекрачат прага на началното учебно заведение тази есен, са от Русия, Англия, Индия, ОАЕ. 

В началното учебно заведение „ Свети Паисий “ можете да усетите духа на Възраждането и в това време да видите най-новите технологии в образованието на децата. Тук има класна стая навън, наподобяваща опитното поле от нашето детство, а от мобилните си телефони децата търсят информация за всяко растение и цвете, което засаждат. Ученето е превърнато в игра и наслаждение, даже математиката и българският език са занимателни. 

Най-посещаваното място е учебната библиотека, в която има книги на няколко езика.

" Любовта към книгата, прочетената книга не може да бъде сменена с нищо друго . Затова в учебно заведение по национална стратегия създадохме неповторима библиотека, чиято врата не се затваря и там всяко дете може да влезе, да вземе обичана книга и да седне в кътовете за отдих, да чете умерено ", сподели за БНР Евгения Тренчева, шеф на начално учебно заведение „ Свети Паисий Хилендарски “ в Банско.

Covid пандемията е била същински стрес за учителите, децата и родителите, а най-важната задача - да не се прекъсне общуването и връзката сред всички в това огромно учебно семейство:

" Миналата година, когато ние застанахме на прага на едно незнайно предизвикателство доста бързо суматохата отстъпи място на отговорността, на упоритостта, на желанието, незабавно да се научим и да отговорим на условията освен на децата, само че на родителите, на цялото общество ", добави в предаването " 12+3 " на БНР Евгения Тренчева. 

Близо 100 деца ще влязат в началното учебно заведение наесен. Ще има три паралелки за първи клас и една подготвителна група. 20% от тях не са българчета.

Тази  мултикултурна среда също е превърната в преимущество:

" За нашето учебно заведение демографски срив няма, това не ни е обещано безплатно . Всичко е вследствие на доста ясна политика на учебното заведение. Нашата цел е от това учебно заведение да излязат положителни хора. Технологиите ни оказват помощ в тази тенденция, тъй като ние имаме извънредно добре създаден уебсайт на учебното заведение, Facebook страница, които се следят от доста хора, освен в България, само че и в целия свят и мога да кажа с горделивост, че множеството хора, които идват в Банско и се настаняват трайно да живеят тук, без значение дали са чужденци или от други краища на България, избират нашето учебно заведение, което да даде сполучлив старт на техните деца ".

След 5 години началното учебно заведение в Банско ще означи своята стогодишна история. Много от преподавателите са потомствени учители, записали своето детство в него. А гостите на града го възприемат като музей на образованието, споделя с усмивка Евгения Тренчева: 

" Аз съм учила в това учебно заведение, моята майка е учила в това учебно заведение, моите деца са учили в това учебно заведение. Работила съм 36 години като преподавател в това учебно заведение . Не мога да ви опиша какво е чувството всеки ден да отваряш тази врата, да влизаш вътре и да чувстваш дух, който царува в доста малко учебни заведения ".
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР