Най-старите фигуративни татуировки в света са открити на две 5000-годишни

...
Най-старите фигуративни татуировки в света са открити на две 5000-годишни
Коментари Харесай

Откриха татуировки на 5000 години на мумии в Египет

Най-старите фигуративни татуировки в света са открити на две 5000-годишни мумии в Египет .
 
Татуировките, изобразяващи див бик и северноафрикански овен, са изрисувани на бицепса на мъжката мумия, а на рамото и горната част на ръката на женската мумия има претекстове с формата на латинската писмен знак " S ".
 
Находката, детайлности за която са оповестени в списание Journal of Archeological Science, удължава с 1000 години историята на татуирането в Африка и опровергава изказванието, че единствено дами са татуирани в Египет преди династиите - ерата преди обединяването на страната от първия фараон към 3100 година пр.Хр. " Символите, които са татуирани, са много невероятни ", сподели Даниел Антоан, един от водещите откриватели в плана и кураторът на физическата антропология на Британския музей.
 

Според Антоан животните, татуирани на ръката на мъжа, изключително бикът, евентуално са свързани с неговия статут, мощ и неустрашимост. И двете животни постоянно се изобразяват в преддинастичното египетско изкуство. По същия метод претекстът „ S “, който се движи отвесно по ръката на дамата, се употребява в декорацията на грънчарството по това време.
 

Антоан показва, че мумиите - които съгласно радио-въглеродното датиране са живели сред 3351 и 3017 година пр.н.е. - са от интервала, преди да влязат в приложимост египетските писмени знаци. Това прави по-трудно определянето на смислите зад знаците, защото всички откриватели би трябвало да вършат паралели с изображения, намирани другаде.
 

Той допуска, че татуировките символизират композиция от неща: " изтъкване на статут, може би храброст в тази ситуация на животните, само че също по този начин може би нещо по-сложно, като паметно или магическо познание или отбрана ".
 
" Те са били доста усъвършенствани като умения хора преди 5000 години ", сподели той и добавя, че няма причина, заради която разсъжденията им за татуиране върху тялото им, да не са толкоз разнородни, колкото е през днешния ден.
 

Преди това археолозите смятаха, че татуирането се ползва единствено за дами, за изобилие или даже по еротични аргументи. Новото изобретение потвърждава, че това включва и двата пола.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР