Най-старата американска неправителствена организация Фрийдъм хаус, която работи за демокрацията

...
Най-старата американска неправителствена организация Фрийдъм хаус, която работи за демокрацията
Коментари Харесай

Фрийдъм хаус: Правителството на ГЕРБ възроди вредни практики от периода след Прехода |

Най-старата американска неправителствена организация " Фрийдъм хаус ", която работи за демокрацията по света, обяви годишния си отчет за положението на страните в преход, измежду които е и България.

Заключението е, че корупцията остава най-очевидната уязвимост на демокрациите в страните, намиращи се сред Централна Европа и Централна Азия. Следващата явна уязвимост са самостоятелните медии. В увода към България особено е посочена като образец за това, а държавното управление на ГЕРБ - като съответен провинен:

" Истинският обсег на завладяването на страната в дадена страна обаче постоянно става ясно едвам откакто корумпираното държавно управление бъде отстранено . Неотдавнашните смени на властта в България (2021 г.) и Словакия (2020 г.) разкриха притеснителни модели на застъпничество, спорове на ползи и непрозрачни покупко-продажби, като някогашните ръководещи партии Граждани за европейско развиване на България (ГЕРБ) и Посока-Социална народна власт (Смер-СД) явно възродиха нездравословни практики от интервала директно след прехода от комунизъм. "

Друг извод, в който България се загатва, визира демократичните полезности:

" Ротацията (на властта - б.а.) на новите национални или локални водачи в страни като България, Хърватия, Чехия, Словакия и други акцентира разочароващата асиметрия сред построяването и разрушаването на демократичните демократични институции. Както демонстрира опитът на Унгария, Полша, а в този момент и на Словения, за неприятните артисти е относително елементарно да увредят структурите, които са в основата на една демократична система. Отстраняването на тези вреди изисква доста повече време и старания. Но една от присъщите мощни страни на демокрацията е нейната резистентност: до момента в който някои съставни елементи на свободното самоуправление действат, те могат да допринесат за възобновяване и подобряването на тези, които се унищожават. "

" Фрийдъм хаус " установи необятно неодобрение от демокрацията, което пораства. У нас то е цели 62% - един от най-високите проценти спрямо останалите страни от някогашния Източен блок, които в този момент са членки на Европейски Съюз.

Цялостният извод за страната ни е, че тя е свободна, полуконсолидирана народна власт. За съпоставяне, прилежащите ни Северна Македония и Сърбия са класифицирани като частично  свободни и в категория " преходно ръководство или хибриден режим ".

В отчет се споделя, че " Европейски Съюз би трябвало да окаже напън върху България да отдръпна възраженията си за кандидатурата на Северна Македония ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР