Най-скъпото нещо в тази война - танковете, ракетите или самолетите

...
Най-скъпото нещо в тази война - танковете, ракетите или самолетите
Коментари Харесай

Русия има достатъчно средства да воюва - с помощта на Запада

" Най-скъпото нещо в тази война - танковете, ракетите или самолетите - е създадено през последните години и десетилетия и към този момент е финансирано ", изяснява Янис Клуге от немската фондация " Наука и политика ". Единствените настоящи разноски са за заплати и за консумативи като бензин и дизел. А те съгласно Клуге сега не са проблем за Русия. Допълнителните разноски за бойците и превоза възлизат на сред 10 и 20 милиона евро на ден, написа

Русия от дълго време е направила по-скъпите вложения - благодарение на Запада. " Ние към този момент сме дали своя финансов принос за войната. Чрез нашия импорт на сила през последните години и десетилетия дадохме опция на Русия да си разреши въоръжаването ", споделя икономистът.

Инвазията не пречи на Русия да печели

Само за последната година приходите на Русия от доставки на недопечен нефт и нефтопродукти възлизат на 180 милиарда $. Още 64 милиарда $ са генерирани от търговията с природен газ. Информацията на Федералната статистическа работа гласи, че единствено през януари Германия е внесла нефт и газ за 2,6 милиарда евро.

По данни на Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA) от началото на войната европейските страни членки заплащат по 430 милиона евро дневно за газ и 230 милиона евро за петрол и нефтопродукти. Общо по време на нашествието от Европейски Съюз към Русия са изтекли над 15 милиарда евро за изкопаеми горива.

Според Клуге сега страната получава съвсем един милиард евро дневно. " Ние не финансираме непосредствено съветските военни, само че финансираме съветския държавен бюджет дружно с други вносители ", споделя специалистът. Предполага се, че сред 20 и 25 % от федералния бюджет се изразходват за военните.

Хазната се цялостни от търговията с горива

Руските компании като " Газпром " и " Роснефт " заплащат налози на страната за добиваните количества петрол и газ. А в случай че суровините се експортират, се внасят и мита. " Тези два съставния елемент се заплащат от експортьорите на съветската страна в рубли и са обвързани с цената на международния пазар. Колкото по-скъпи са петролът и газът, толкоз по-големи са приходите в бюджета ", изяснява Клуге.

Освен това държавните корпорации разпределят дивиденти и заплащат налози върху облагите и приходите. " Така се цялостни над половината от съветската държавна хазна ", споделя Клуге. Въпреки западните наказания, Русия може да продължи да получава тези доходи и да стабилизира валутата си.

Причината: двете съществени банки за обработка на енергийни заплащания - " Газпромбанк " и " Сбербанк " - не са наранени от изключването от SWIFT. " В момента заплащанията за газ и петрол се вършат през тези банки. И те, несъмнено, могат по този начин да финансират вноса на промишлени артикули от цялостен ​​свят ", добавя Клуге.

Руската оръжейна промишленост се устоя независимо

Но даже да няма достъп до тези заплащания, Кремъл може да продължи да финансира войната. " Руската оръжейна промишленост е значително самостоятелна - както във връзка с суровините, по този начин и във връзка с фабриките и инженерите ", изяснява Маркус Койп, учител по военна стопанска система в швейцарския Федерален софтуерен институт в Цюрих.

Освен това Русия изцяло може да подсигури потребностите на войските от бензин, дизел и керосин независимо - дневно се създават към три милиона барела за лични потребности. Така че чисто финансово преустановяването на доставките едва ли би имало особени последици върху нашествието в Украйна. Парите могат да окажат по-сериозно въздействие, единствено в случай че войната продължи с години.

Ефектът от ембаргото във вътрешнополитически проект

Означава ли това, че прекъсването на доставките на нефт и газ въобще няма да засегне Путин? " Ще го засегне, тъй като глобите имат разнообразни механизми на влияние ", счита Клуге. " Чрез ембаргото натискът върху съветския бюджет се усилва, респективно - животът на Путин се усложнява. "

Покрай ограничението на обществените разноски и дотациите за предприятията може да възникне вътрешнополитически напън, който би основал тласъци за смяна на държанието. " В композиция с съветските загуби в Украйна и интернационалната изолираност, нещо сходно може да придобие тежест ", акцентира икономистът Клуге.

" Сбербанк " и " Газпромбанк " не са изключвани от системата за разплащания SWIFT

" Ако спре износа на петрол и газ, Русия ще има големи проблеми с държавния бюджет ", счита и Койп. Докато цените на петрола и газа остават толкоз високи, колкото са в този момент, Кремъл може да ги преодолее в кратковременен проект. За да възникне същински вътрешнополитически напън в Русия, ще би трябвало доста страни да провеждат протест по едно и също време, тъй че размерът да спадне внезапно или цените да намалеят.

Рецесията и инфлацията - съществени опасности

Койп свързва очакванията за преустановяване на войната по-скоро с банковата и финансовата система - от една страна инфлацията, от друга - бързият колапс на паричния пазар. Това може да засегне гражданското общество и да обезцени спестяванията. Под въпрос е обаче дали това неодобрение би било задоволително, с цел да промени нещо в политически проект.

" Един от главните проблеми е блокадата на валутните запаси на централната банка ", изяснява военният икономист. Руската централна банка има доста малко запаси, с цел да организира дейна парична политика, а има и два казуса, които не могат да бъдат решени по едно и също време: криза и инфлация от над 10 %. " Колкото повече се бори с рецесията, толкоз по-голяма става инфлацията - и назад. "

Заради високите лихви от 20 % доста частни компании и семейства може скоро да се сблъскат с проблеми със своите депозити и достъпа до заеми. Койп предвижда, че следователно може да се наложи банките да бъдат спасявани. При това състояние съветската стопанска система може да се свие с 10 до 20 % в границите на една година, което ще окаже огромен напън върху хазната. Дали по този метод Русия ще остане без нужните за войната пари?

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР