Най-скъпата картина в историята – „Спаситеят на света”, изчезна. Тя

...
Най-скъпата картина в историята – „Спаситеят на света”, изчезна. Тя
Коментари Харесай

Къде изчезна „Спасителят на света” на Леонардо?

Най-скъпата картина в историята – „ Спаситеят на света”, изчезна. Тя трябваше да бъде изложена във филиала на парижкия „ Лувър” в Абу Даби още през ноември предходната година. Но чиновници описаха, че не могат да я намерят, заяви „ Ню Йорк таймс”, представен от Би Би Си.
Саудитски принц купил картината на Да Винчи " Спасителят на света " Тя ще бъде изложена в новооткрития клон на Лувъра в Абу Даби
Творбата, дълго считана за загубен шедьовър на италианския занаятчия, беше закупена от неизвестен колекционер, който се оказа член на кралското семейство от името на музея в Обединените арабски емирства. Картината е продадена през 2017 година за рекордните 450 милиона $.

Снимка: EPA

От френския " Лувър " също не знаят къде е картината. Но оттова още имат желание творбата да бъде част от знакова галерия във връзка 500 години от гибелта на Леонардо да Винчи, планувана за есента на тази година, във филиала на френския „ Лувър “ в столицата на Обединените арабски емирства.

Неясното местоположение на картината безпокои експертите по изкуството на великия създател и повдига още веднъж въпроса за нейната достоверност. Експерт даже е изпратил писмо до френския президент, в което визира точно тази тематика.
Най-скъпата картина в света отива в Абу Даби Тя ще бъде изложена в музея „ Лувър ” в Обединените арабски емирства, а купувачът ѝ, платил 450 млн. $ за нея, е саудитски принц
По данни на френското издание „ Журнал дю диманш” две компании са сключили договорка с огромни музеи и са изкупили картината и са възнамерявали да я дават чартърен за изложения или да я продадат в Близкия изток или в Азия. А съгласно „ Ню Йорк таймс”има и още една версия, съгласно която картината може и да е в Европа.

Картината „ Сапсителят на света” е единствената от към 20-тина картини на да Винчи, която и до през днешния ден се намира в частни сбирки. Предполага се, че е нарисувана през 1505 година Смята се, че е принадлежала на британския крал Карл I.

Снимка: EPA

Историята на продажбите на творбата стартира през 1958 година, когато е купена на аукцион в Лондон за 60 $, тъй като се е считало, че е творба на един от учениците на Леонардо да Винчи. През 2005 година още веднъж се появява на пазара и става известна като „ изгубеният Леонардо”.
Нов връх за най-скъпа картина – 450 млн. $ Той беше подложен от творбата „ Спасителят на света ”, за която се счита, че е на Леонардо да Винчи
До 2011 се е считало, че е копие на изгубена картина на италианския талант. По-късно изкуствоведи стигат до извода, че тя е дело на самия Леонардо.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР